Kada gubljenje kilograma postaje problem

Kilogrami koje izgubite u relativno kratkom periodu možda ne predstavljaju trenutni problem, međutim, kada se desi takav pad, tijelo se sporije oporavlja.

Sposobnost da izdržite bilo kakvo liječenje ili tretman zavisi od sirove mišićne mase. Kada pretila osoba koja se bori sa nekom bolešću smrša, ne samo da gubi masti, već i mišićnu masu.
Gubitak mišića je jedan od faktora koji vodi ka nutritivnom riziku. Utječe na snagu i funkciju imuniteta.

Evo i nekoliko savjeta kako to spriječiti:

Budite kreativni oko obroka – Ubacite grickalice tokom dana. Tijelo traži da unosite kalorije. Potrudite se da budu zdrave i nutritivne.

Pobrinite se da je svaki zalogaj važan – Kada imate neku bolest, zapamtite da gubitak kilograma vodi ka neuhranjenosti. Tada gubite sve potrebne vitamine, minerale i ostale nutrijente. Osobe koje su neuhranjene sklonije su težem oporavku, ostaju duže u bolnici i imaju veće šanse za komplikacije nakon operacija.

Poboljšajte apetit – Svaki dan pokušajte prošetati. Možete povećati glad i energiju.

Pijte vodu nakon jela – Nemojte piti vodu prije jela. Može Vas učiniti sitim, te ćete jesti manje. Pijte je između obroka.

Estetika tanjira – Pokušajte sa ovim trikom. Stavite omiljenu hranu na udaljenoj strani, a potrebne nutrijente na bližem dijelu tanjira. Ohrabrite sebe da počnete jesti stvari koje su potrebne, da biste došli do stvari koje volite jesti.

Facebook komentari