Kada i kako reći „NE“ i zašto je „NE“ dobro za vaše zdravlje?

Ponekad je neophodno reći „NE“, prije svega zbog smanjenja nepotrebnog stresa i vlastitog zdravstvenog benefita. Reći „NE“ nije nužno sebično. Kad odbijete novu obavezu, poštujete svoje postojeće obaveze i osiguravate da ćete im moći posvetiti kvalitetno vrijeme. Kad ste prezauzeti i pod velikim stresom, veća je vjerovatnost da ćete se osjećati iscrpljeno i da ćete se možda lakše razboljeti.

Kada reći „NE“?
Ponekad je teško odrediti koje aktivnosti zaslužuju vaše vrijeme i pažnju. Koristite ove strategije za procjenu vlastitih obaveza – i mogućnosti.

− Usredotočite se na ono što je najvažnije. Zapitajte se je li vam nova obaveza važna. Ako je to nešto zbog čega imate snažan osjećaj, svakako to učinite. Ako nije, pustite.

− Izvagajte omjer šansi koje nova obaveza donosi u prilog ili protiv stresa! Razmišljate li o novoj aktivnosti kratkoročno ili dugoročno? Nemojte osjećati krivnju ili pristati na zahtjev koji biste radije odbili zbog osjećaja krivnje ili obaveze. To će vjerovatno dovesti do dodatnog stresa i ogorčenosti.

− Prespavajte odluku ili barem odvojite vrijeme da dobro razmislite prije nego nešto prihvatite kao obavezu.
I na kraju, kako zapravo reći „NE“?

− Jednostavno to recite. Nemojte reći “nisam siguran/a” ili „mislim da ne mogu“. To se može protumačiti kao da kasnije možda možete reći da.

− Budite kratki. Navedite razlog odbijanja zahtjeva, ali nemojte ići dalje, izbjegavajte detaljna opravdanja ili objašnjenja. Budite jasni i odlučni.

− Budite iskreni. Nemojte izmišljati razloge da izađete iz obaveze. Istina je uvijek najbolji način.

− Uprkos tome što ćete reći „NE“, ispoštujte druge tako što ćete im se zahvaliti za ponudu koju odlučite odbiti.

− Budite spremni za ponavljanje. Možda ćete morati odbiti zahtjev nekoliko puta prije nego što druga osoba prihvati vaš odgovor. Mirno ponovite svoje „NE“, sa ili bez izvornog obrazloženja, po potrebi.

Facebook komentari