Kada počinju jutarnje mučnine?

Jutarnje mučnine su jedan od najneugodnijih simptoma koji se pojavljuju u trudnoći. Oko 70 do 80 posto trudnica iskusi jutarnje mučnine. One se odnose na mučninu i povraćanje koje su uzrokovane hormonima trudnoće. Najčešće počinju oko šeste sedmice, te se zadržavaju do 14. (neke žene nastavljaju da osjećaju mučninu duže). Termin jutarnja mučnina je malo zbunjujući, s obzirom da se mučnina i povraćanje mogu pojaviti u bilo koje doba dana i noći. Međutim, zove se tako jer većina žena iskusi ozbiljnije simptome ujutru.

Jutarnje mučnine najčešće počinju oko šeste sedmice trudnoće, iako neke trudnice mogu da osjete simptome mučnine čak i u četvrtoj sedmici. Četvrta sedmica trudnoće je vrijeme kad bi menstruacija trebala da počne. Žene najčešće imaju pozitivan test za trudnoću u 5. ili 6. sedmici.

Simptomi budu blagi na početku, međutim, pogoršavaju se oko 9. i 10. sedmice, te nakon toga smanjuju kako se bližite 12. do 14. sedmici.

Ako imate jutarnje mučnine, vjerovatno brojite dane kada ćete se osjećati bolje. Za mnoge trudnice, jutarnja mučnina se smanjuje  oko 12. i 14. sedmice (drugo tromjesečje). Simptomi obično skroz nestanu od 16. do 20. sedmice.

Nekad se mučnina može ponovo pojaviti u trećem tromjesečju kako beba raste i pritišće stomak i crijeva (što ne čini lagodnim probavljanje).

Iako zna biti veoma neugodno svakodnevnici, jutarnje mučnine nisu štetne za mamu i bebu. Studija rađena u 2016. godini sa Nacionalnog instituta zdravlja je pokazala da žene koje su iskusile jutarnje mučnine imaju manje šanse za pobačaj. Jutarnje mučnine mogu biti pokazatelji zdrave placente koja proizvodi puno hormona koji pomažu u trudnoći.

Veoma mali broj žena imaju ozbiljniji oblik jutarnje mučnine koji se zove hiperemesis gravidarum. Ovo stanje uključuje ozbiljnu, nekontrolisanu mučninu i povraćanje koje rezultira gubitkom težine, neravnotežom elektrolita, manjom konzumacijom hrane i dehidracijom. Može štetiti bebi i mami ako se ne liječi.

Facebook komentari