Kako aloe vera može pomoći vašoj kosi?

Možda ste koristili aloe veru za ublažavanje opeklina od sunca, ali jeste li znali da ona također može ojačati vašu kosu i pomoći vam u borbi protiv svrbeža vlasišta ili masnih pramenova?  

Aloe vera koristi se hiljadama godina. Postoji više od 450 vrsta ove biljke. Blagotvorna je za mnoge kožne probleme poput rana, akni i opeklina. Aloe vera se također konzumira u prehrani i može se koristiti i kod upalne bolesti crijeva, dijabetesa, hepatitisa i još mnogo toga.

Dostupno je i nekoliko znanstvenih studija o učincima aloe vere na kosu i ovo su neke od dobrobitima njene primjene:

Jača kosu 

Aloe vera ima mnogo aktivnih sastojaka i minerala koji mogu pomoći u jačanju vaše kose. Sadrži masne kiseline i aminokiseline te je bogata vitaminima A, B12, C i E. Oni igraju ulogu u održavanju folikula kose zdravim.


Kontrolira masnu kosu 

Aloe vera sadrži enzime koji razgrađuju masnoće i tako uklanjaju suvišnu masnoću (sebum) s vaše kose.


Pomaže kod svrbeža vlasišta 

Seboroični dermatitis je uobičajeno upalno stanje kože koje zahvaća vlasište. Uzrokuje perut, crvenu kožu i ljuskave mrlje. Istraživači su otkrili da aloe vera može značajno smanjiti ljuskanje kože i svrbež.


Zaštita od UV oštećenja 

Studija je pokazala da svježi sok aloe vere nudi zaštitu od ultraljubičastog (UV) sunčevog zračenja. Izlaganje UV zračenju može uzrokovati gubitak sjaja i boje vaše kose, učiniti je grubom i manje elastičnom, što dovodi do pucanja. Stepen zaštite od UV zračenja ovisi o tipu kose.


Rast kose 

Neki ljudi kažu da aloe vera pomaže u rastu kose, ali za ovo nema dovoljno znanstvenih dokaza. Međutim, istraživači vjeruju da je aloenin, hemijski spoj u biljci, primarni faktor u poticanju rasta kose. Koristi se za poboljšanje zdravlja kose i smanjenje lomljenja, što pridonosi boljem rastu kose.

Facebook komentari