Kako bindžovanje serija u karantinu utiče na mentalno zdravlje

Bindžovanje TV serija postalo je standard unazad nekoliko godina popularizacijom platformi za gledanje sadržaja među kojima je na našem tržištu svakako najpopularniji Netflix.

Jednostavno rečeno, radi se o neprestanom gledanju uzastopnih epizoda TV serija satima, jednu za drugom.

Netflix je objavio podatke prema kojima čak 61 posto korisnika zna bindžovati serije s vremena na vrijeme. Ovo olakšava i činjenica da ova platforma svoje serije ne emituje epizodu sedmično kako su ljubitelji stare škole navikli, već cijele sezone objavi odjednom, pa su dostupne za gledanje odmah, u kompletu.

Neki se ne mogu oduprijeti primamljivosti gledanja cijelog serijala u što kraćem razmaku, pa provedu sate i sate gledajući svoj omiljeni sadržaj.

Doktorica Renee Carr, klinička psihologinja, objašnjava da je “dobar osjećaj” izazvan hemikalijama koje ispušta naš mozak kad uživamo u nečemu poput bindživanja.

Hemikalija koju mozak ispušta u ovim situacijama naziva se dopamin, a poznat je i kao hemikalija zadovoljstva, uživanja.

Efekt se može dočarati usporedbom sa uživanjem opojnih droga, jer što više konzumirate, tijelo više zahtijeva, što se pretvara u začarani krug.

Naučno rečeno, vaše uživanje u seriji je “navučenost” vašeg tijela na dopamin.

Iako nas začarano sjedenje pred ekranom može skrenuti sa važnijih stvari poput obaveza na poslu, u kući i prema partneru, najveći problem ne leži u tome.

Ono što zabrinjava psihologe je svojevrsni PTSP efekt koji se javlja nakon što završi uživanje u omiljenoj seriji.

Mnogi gledaoci na Twitteru su se požalili na takozvani PBWD, Post-binge watch depression, odnosno depresiju koja stupi na scenu nakon bindžovanja.

Kada završite gledanje serije koja vam je dala toliko zadovoljstva, na scenu stupa vrsta depresije i osjećaja praznine koju dotad niste osjećali.

Jedna studija pokazala je da 34 posto gledalaca osjeća osjećaj praznine nakon što pregleda cijelu seriju, 20 posto ih se osjeća depresivno.

Iako se štetnost kompulzivnog gledanja TV serija ne može ni porediti s alkoholizmom ili konzumiranjem droga, ne radi se o bezazlenom fenomenu.

Naučnici su ga u nekim slučajevima povezali sa pretilošću, oštećenjem vida, insomnijom, depresijom i drugim psihosocijalnim poremećajima.

Najbolji način da spriječite negativne posljedice je da odredite granice i držite se njih, naprimjer, recite sebi da ćete stati nakon dva ili tri sata.

Još jedno rješenje je da pogledate jednu epizodu, i samo pola iduće, tako ćete se zaštititi od intrigantnog završetka koji će vas nagnati da gledate i treću zaredom.

Facebook komentari