Nađite vrijeme za tjelovježbu!

Mnogi od nas ne prakticiraju fitness redovno ili nikako, iako ima brojne koristi za naše zdravlje. Važno je u toku sedmice odvojiti dovoljno vremena za vježbanje, a ovo su neki od načina kako da nam fitness postane navika.

Učini fitnes prioritetom – Vježbanje ima mnoge koristi, od boljeg sna do povećane energije, ali ponekad dopuštamo izgovorima, kao što su briga o djeci i obaveze, da ga izbacimo. Važno je znati da je vježbanje jednako važno kao i rješavanje svakodnevnih problema. Odvojiti vrijeme za fitness daje mnoge koristi, uključujući vrijeme za sebe. Osim toga, poboljšava pamćenje i sposobnost razmišljanja. Dakle, kada kreirate svoj dnevni ili sedmični raspored, pobrinite se da budete spremni vježbati, tako da nećete imati izgovor da ne slijedite cilj.

Napravi rutinu – Kada stvorite svakodnevnu rutinu koja uključuje vježbanje, imate više kontrole nad svojim rasporedom. Stručnjaci preporučuju fitness ujutru. Početak dana sa kardio treningom pomaže da metabolizam radi cijeli dan, što nas tjera da izbjegavamo nezdrave navike poput jedenja šećera za doručak.

Međutim, na kraju je na vama da odaberete najbolje vrijeme za svakodnevnu vježbu. Dok se neki vide rano ujutro prije nego što se djeca probude, drugi obavljaju svoj trening do ručka ili nakon večere.

Mijenjajte vježbe – Iako je dobro držati se jedne tjelesne aktivnosti koju volite ili znate raditi, u nekom trenutku će vam dosaditi. S obzirom da se različite vježbe koriste za različite mišiće u tijelu, najbolje je pronaći barem još jednu vježbu koja će pratiti ono što radite svaki dan.

Prilagodite se na odgovarajući način – Teško je prilagoditi se kad god dodamo nešto novo u život. Slijedeći plan fitnessa je borba u početku, ali malo po malo, pronaći ćete smisao u svakodnevnoj rutini.

Možete ubrzati proces tako što ćete raditi stvari koje vam olakšavaju da se držite navike, čime smanjujete šansu da odustanete. Smanjite mnoge prepreke u vježbanju što je više moguće. Pobrinite se da odjeća za vježbanje bude uvijek čista i da je nosite sa sobom na posao ako planirate ići u teretanu nakon toga.

Postavite prave ciljeve – Povećanje nivoa vježbanja u konačnici vodi ka boljem zdravlju. Umjesto mjernih rezultata (stajanje na vagi svaki dan), probajte se usredotočiti na napor koji ulažete. Ako se uvjerite da vježbate do maksimuma, mnogi drugi ciljevi jednostavno će sami doći na svoje mjesto.

Facebook komentari