Glumite da ste bolesni? Iskusnog ljekara teško ćete prevariti

Većina nas ponekad glumi da ima kašalj ili prehladu da bi izbjegli svoje svakodnevne obaveze. Poslodavac može tražiti medicinski dokaz ako je radnik bio odsutan sa posla (više od 2 dana).

Iskusni ljekari kažu kako najčešće bolesti koje se glume su glavobolja, probavne smetnje (dijareja) i bol u leđima. Evo nekih od najčešćih znakova pomoću kojih vaš ljekar može posumnjati da glumite kada dođete da zatražite bolovanje:

– Preuveličavanje simptoma koji nisu povezani sa kliničkom slikom i historijom bolesti.

– Ako pacijent odbija određene lijekove koje bi mogle biti od koristi za liječenje njegove “bolesti”. Dobar primjer za to su testovi krvi, da bi se isključili uzroci.

– Bolest je obično stanje koje se ne može potvrditi tokom 15-minutne konsultacije sa doktorom. Historija bolesti je ključni faktor u otkrivanju da li je pacijent bolestan ili ne, a pregled samo određuje da li će pacijent biti primljen u bolnicu.

– Zahtjeva za potvrdu o bolovanju tokom praznika ili radnog vikenda.

– Ako je osoba već odglumila da je bolesna i dobila potvrdu o bolovanju, šanse da će to ponoviti su veoma velike.

– Bolest nije teško odglumiti ako znate simptome. Međutim vaše tijelo ne zna lagati, pa i ne može glumiti ozbiljnije simptome. Doktori znaju prepoznati te simptome i suočiti pacijenta s tim.

– Još jedan od izdajničkih simptoma su da prigovori pacijenta mogu biti veoma nejasni. Ne zma da navede konkretne simptome, te ne zna odrediti kad su simptomi počeli. Ovo može dovesti do toga da pacijent pretjeruje u svojoj glumi (navođenje više simptoma) kao što je primjerice “iskašljavanje pluća”. Međutim, kad doktor pregleda pluća, ona su sasvim dobro.

Facebook komentari