Kako dolazi do detoksikacije mozga

Uz prave dodatke, bilje i veliku promjenu u ishrani, možemo poboljšati pamćenje i povećati kognitivnu funkciju. Tijelo ima uspostavljene procese za uklanjanje toksina i održavanje organizma. Kada je u pitanju mozak, postoji cijeli sistem posvećen detoksifikaciji.

Glimfatički sistem obavlja većinu funkcija dok spavamo. Tokom spavanja, drugi tjelesni procesi su manje aktivni, koji dopuštaju da glimfatička aktivnost bude prioritet. Prvo, kanali glimfatičkog sistema ispunjavaju cerebrospinalnu tekućinu. Ova tekućina skuplja “smeće” kao proteine, toksine i druge otpade koji cirkulišu duž mreže. Vaš mozak zatim obrađuje ovaj otpad na različitim odvodnim stranicama, koje se kreću kroz tijelo i izlaze kao i svaka druga vrsta otpada. Jedan važan proizvod uklonjen iz mozga pri uklanjanju otpadnih proizvoda jest protein beta-amiloid, za koji stručnjaci vjeruju da igra ulogu u razvoju Alchajmerove bolesti.

Spavanje igra bitnu ulogu u funkciji glimfatičkog sistema. Dobar san svake noći je jedan od najboljih načina da poboljšamo proces detoksifikacije mozga. Dio dosljednog sna uključuje dobijanje prave količine sna, koja se može kretati od 7 do 9 sati.

Konzumiranje određene hrane, naročito kasnije tokom dana, može poremetiti vaš san. Za bolje spavanje, nastojte izbjeći slijedeće namirnice prije spavanja : teška, začinjena i kisela hrana, kofein (uključujući čokoladu) i alkohol. Ako ste gladni oslonite se na laganije namirnice kao što su banana, zobena kaša ili jogurt.

Stres i anksioznost su česti faktori koji stoje iza problema sa spavanjem. Pravljenje vremena za opuštanje prije spavanja neće nužno riješiti ove brige, ali vam može pomoći da ih izbacite iz uma par sati.

Facebook komentari