Kako dolazi do sepse ili trovanja krvi

Trovanje krvi (sepsa) sekundarna je infekcija do koje dolazi kada bakterije sa inficiranog mjesta na tijelu napadnu krvotok. Ako se bakterije nastave razmnožavati, a imuni sistem ih ne zaustavi, osoba može biti u opasnosti od septičkog šoka. Trovanje krvi najčešće se javlja kod osoba koje su tek operisane ili bile pod invazivnim oblikom liječenja ili kod osoba čiji je zaštitni sistem oslabljen akutnim ili hroničnim oboljenjem.

Trovanje krvi je gotovo uvijek komplikacija neke infekcije i javlja se kad se bakterije sa početnog mjesta prošire u krvotok. Bakterije koje uzrokuju infekciju i endotoksini koje ispušta imuni sistem da se bore sa bakterijama ometaju prolaženje krvi u tkiva. To izaziva temperaturu i groznicu, karakteristične simptome sepse. Ako imuni sistem ili medicinska pomoć ne obuzda otrove, počinje septički šok.

Iako trovanje krvi može biti posljedica inficiranih rezova, rana i opekotina, i druge vrste infekcije mogu pustiti dovoljno bakterija u krv da izazovu sepsu. Takve bolesti se mogu kretati od upale pluća do čireva i problema sa desnima.

U rijetkim slučajevima, trovanje krvi može nastati zbog konzumiranja nepasterizirane mliječne hrane, koja uključuje određene meke sireve koji sadrže bakteriju Listeria monocytogenes. Jedenje sirove morske hrane može dovesti do sepse kod osoba sa bolesnom jetrom, neravnotežnom željeza i oslabljenim imunitetom. Simptomi variraju od visoke temperature i groznice do gubitka svjesti i niskog krvnog pritiska.

Facebook komentari