Kako funkcioniše Atkinsova dijeta

Možete gubiti kilograme dok jedete hranu bogatu proteinima i mastima, te veoma niskim nivoima ugljikohidrata. Danas se Atkinsova dijeta fokusira više na sirove proteine, zdrave masti i povrće obogaćeno vlaknima kao dio plana ishrane.

Postoje 4 faze standardne Atkinsove dijete koja cilja na proteine i masti kao što su meso, morska hrana, živina, jaja, maslac, ulja i sir. Trebali biste izbjegavati hljeb, pastu, krompir, čips, kolače i slatkiše. Unosit ćete ugljikohidrate kroz povrće u prvom dijelu. Kako budete napredovali, dodavat ćete iz ostale hrane kao što su mahunarke, voće i čitave žitarice.

Faza 1 – U ovoj fazi pomažete tijelu da promjeni proces sagorijevanja kalorija iz ugljikohidrata u masti. Ovaj proces se zove ketoza, te možete primjetiti gubljenje kilograma ubrzo. Jest ćete protein, masti i samo 20 grama ugljikohidrata dnevno.

Faza 2 – Dodavat ćete hranu postepeno u dijetu, dok ne vidite koliko ugljikohidrata možete pojesti dok i dalje gubite kilograme.

Faza 3 – Dođite do ove faze kad imate još par kilograma da izgubite. Naučit ćete kako da održavate gubitak kilograma i taj ostatak.

Faza 4 – Ovu fazu pratite ostatak života, da biste osigurali održavanje težine koju ste postigli.

Ne trebate da brojite kalorije, pohađate seminare ili kupujete specijalnu hranu. Međutim kod ovog oblika dijete zahtjevaju se velike promjene u načinu ishrane, posebno ako ste navikli na grickalice, slatkiše ili ostalu prerađenu hranu.

Trebate da izbjegavate bijelo brašno, šećer i ostale uobičajene ugljikohidrate na početku i jedete ih samo u formi povrća. Atkinsova dijeta je jedna od najbolje poznatih dijeta baziranih na niskom unosu ugljikohidrata.

Facebook komentari