Kako funkcioniše Budwig protokol

Budwig protokol je plan ishrane razvijen za osobe oboljele od raka. Osnove ovog plana ishrane su ulje od sjemenki lana i svježi sir, kao i voćni sok. Dijeta je nazvana po tvorcu, doktorici Johanni Budwig, koja je definisala ovu vrstu ishrane utemeljenu na visokom nivou polinezasićenih masnih kiselina, koje osiguravaju energiju zdravim ćelijama kako bi se suzbila mogućnost širenja raka.

Kada primjenjujete ovaj plan ishrane, također biste trebali provesti vrijeme izlažući svoju kožu suncu, kako bi stimulisali imunitet i poboljšali stvaranje vitamina D.

Budwig protokol fokusira se na eliminaciji hrane koja spriječava tijelo da radi na optimalnom nivou. Zato se savjetuje da ne jedete bilo koji oblik prerađene hrane. Morate izbjegavati prerađeno meso, meso koje sadrži umjetne hormone, prerađene sireve, trans masti, proizvode od soje, bijeli šećer, životinjske masti i hranu koja sadrži vještačke konzervanse.

Glavna tačka u ovom planu ishrane je “Budwigova mješavina” (mješavina svježeg sira i lanenog ulja), koja se mora uzimati nekoliko puta svaki dan. Ponekad se smjesa promijeni kako bi se umjesto svježeg sira koristio jogurt, ali se ne može promijeniti sastojak ulja od sjemenki lana. Također ćete morati jesti velike količine svježeg voća, povrća, maslinovog ulja, badema, kozijeg mlijeka ili sirovog kravljeg mlijeka.

Strogo praćenje ovog protokola može dovesti do manjka vitamina B. Ovaj vitamin je važan za zdravlje mozga, regulisanje hormona i energiju. Iako je dobro jesti puno svježeg voća i povrća, te ograničiti unos prerađene hrane, neke hranjive tvari se gube sa ovim krajnje restriktivnim planom ishrane. Još jedna nuspojava ovog plana ishrane je da može dovesti do manjeg unosa kalorija, a time i gubitka težine, što može biti pogubno za osobe koje boluju od raka. Također, pazite da pijete puno vode ako konzumirate visoke nivoe sjemenki, kako biste spriječili začepljenje crijeva.

Facebook komentari