Kako funkcioniše imuni sistem?

Imunitet je značajan za naš opstanak. Bez imunog sistema, naša tijela bi bila otvorena za napade bakterija, virusa i parazita. Čini nas zdravim dok se borimo kroz more patogena.

Ovaj veliki ogranak je raširen kroz cijelo tijelo i uključuje mnoge vrste ćelija, organa, proteina i tkiva. Prepoznaje strano tkivo u tijelu i bori se da ga izbaci iz organizma.

Bijele krvne ćelije

Bijele krvne ćelije (leukociti) cirkulišu kroz krvne i limfne arterije. U konstantnoj su potrazi za patogenima. Kad pronađu metu počinju da se razmnožavaju i šalju signal drugim ćelijama da rade isto.

Leukociti su smješteni na različitim mjestima u našem tijelu, poznatim kao limfoidni organi :

– Timus – žlijeda između pluća i ispod vrata.

– Slezena – organ koji filtrira krv. Smješten je u gornjem dijelu abdomena.

Koštana srž – nađena u središtu kostiju koja proizvodi također i crvene krvne ćelije.

– Limfni čvorovi – male žlijezde koje prolaze kroz čitavo tijelo povezane sa limfnim arterijama.

Imamo dvije vrste leukocita:

– Fagociti su ćelije koje okružuju i asporbuju patogene, hraneći se njima. U njih uključujemo: neutrofile(prve stanične ćelije tijela protiv bakterija), monocite(najveće ćelije koje imaju više uloga), makrofage(traže patogene i odstranjuju mrtve ćelije) i mastociti(pomažu u zacijeljivanju rana i odbranom protiv patogena).

– Limfociti pomažu našem tijelu da se sjeti prethodnih stranih tijela i prepozna ih ako ponovo napadnu. Nalaze se početno u koštanoj srži. Neki ostanu tu i oblikuju se u B limfocite (B ćelije) dok se ostali kreću prema timusu i postaju T limfociti (T ćelije). Ove dvije vrste ćelija imaju različite uloge. Dok B ćelije proizvode antitijela i pomažu upozoravanju T ćelija, druge uništavaju ugrožene ćelije u tijelu i prenose oprez drugim leukocitima.

Imuni sistem mora biti spreman da razazna nepoznate ćelije od svojih. Pomoću proteina koji se nalaze na površini ih detektuju. Antigen je bilo koja supstanca koja može da poremeti imuni sistem. Najčešće je to bakterija, gljivica, virus ili strano tijelo.

Uloga B limfocita

Kad B ćelije uoče antigen, počnu lučiti anti-tijela koja su specijalni proteini koji se prikače na antigene. Svaka B ćelija čini jedno anti-tijelo.
Antitijela su dio velike porodice hemikalija koji se zovu imunoglobulini: Imunoglobulin G (IgG) – označava mikrobe da bi ih druge ćelije prepoznale, IgM je ekspert u ubijanju bakterija, IgA se očituje u slini i suzama koje čuvaju prolaz u tijelo, IgE štiti protiv parazita a IgD je vezan s B ćelijama i pomaže u reakciji imunog sistema. Antitijela označe antigen a ćelije kao što su fagociti ih uništavaju.

Uloga T limfocita

Dvije su različite grupe T limfocita:

– Th ćelije koje komuniciraju i koordiniraju na odgovor imuniteta. Stimulišu B ćelije da proizvode više antitijela ili privlače više fagocita.

– Citotoksični T limfociti napadaju druge ćelije. Pomažu u borbi protiv virusa. Rade po prepoznavanju manjih dijelova virusa i inficiranih ćelija.

Susretanjem patogena imuni sistem se razvija i postaje snažniji. Kad se jednom stvori antitijelo, njena kopija ostane za slijedeći put kad se pojavi antigen.

Postoje tri vrste imuniteta: prirodni,adaptivni i pasivni. Zbog kompleksnosti imunog sistema postoji mogućnost da da nešto krene po zlu. Tipovi poremećaja dijele se u tri kategorije:

Imunodeficijencija

– Pojavljuje se kad jedan ili više dijelova imunog sistema prestanu djelovati. Uzroci ove bolesti mogu biti povezani sa godinama, gojaznosti i alkoholizmom. U zemljama koje su u razvoju, pothranjenost je glavni razlog dok AIDS može poslužiti kao primjer jedne imunodeficijencije.

Autoimune bolesti

– Kod ove bolesti imuni sistem pogađa svoje zdrave ćelije i uništava ih. Celijakija, dijabetes tipa 1, reumatoidni artritis i difuzna toksična guša su tipovi autoimunih bolesti koje pogađaju imuni sistem.

Osjetljivost imunog sistema

– Problem kod ove bolesti je da tijelo toliko jako reaguje da pored oštećenog tkiva oštećuje i zdravo. Najbolji primjer je anafilaktički šok gdje tijelo reaguje na alergene tako snažno da može biti opasno po život.

Imuni sistem je nevjerovatno zahtjevan, komplikovan ogranak ćelija koje su vitalne za naše zdravlje. Nekoliko različitih sistema i vrsta ćelija rade u savršenoj sinhronizaciji većinu vremena i bore se protiv patogena.

Facebook komentari