Kako funkcioniše mikrobiomska dijeta

Mikrobiomska dijeta je trofazni program ishrane čiji je cilj pomoći da izgubite težinu na zdrav način. Razvio ju je dr. Raphael Kellman, doktor specijalizovan za zdravlje crijeva. Temelji se na ideji da će pravilna ishrana pomoći da crijeva ostanu zdrava – što je od ključne važnosti za zdravlje organizma. Crijevni mikroorganizam sastoji se od velikog broja bakterija i drugih mikroorganizama, „prijateljskih“ i „neprijateljskih“. Održavanje ispravne ravnoteže ovih bakterija u crijevu je usmjereno na poboljšanje probave, smanjivanje upala, smanjenje napetosti, pa čak i poboljšanje funkcije mozga i raspoloženja.
Mikrobiomska dijeta podijeljena je u tri različite faze.

Faza 1 – Četiri principa

Prva faza traje 21 dan i nastoji ukloniti nezdrave bakterije iz želuca. Također je osmišljena da napuni crijeva prebioticima i probioticima i tako popravi funkciju probave. Temelji se na četiri principa :

– Uklonite sve namirnice, toksine i štetne hemikalije koje mogu izazvati upalu ili neravnotežu u crijevima (pesticide, hormone, antibiotike i određene lijekove)
– Konzumirajte biljnu hranu i dodatke koji oporavljaju crijeva i poboljšavaju mikrobiome
– Jedite određene biljke, začine i dodatke koji mogu zamijeniti želučanu kiselinu, probavne enzime i poboljšati kvalitetu bakterija u crijevima
– “Popunite” crijeva sa zdravim bakterijama konzumiranjem probiotičke i prebiotičke hrane.

U ovoj fazi potrebno je izbjeći veliku raznolikost hrane, uključujući sva zrna, jaja, mahunarke i mliječne proizvode, te tropsko voće i povrće. Također bi trebalo izbjegavati pakiranu i prženu hranu, šećer, umjetne zaslađivače i neke vrste masti, ribe i mesa. Umjesto toga, treba da jedete organsku, biljnu ishranu sa prebiotičkom hranom, kao što su šparoge, češnjak, luk i poriluk. Također bi trebalo uključiti fermentiranu hranu bogatu probioticima – kao što su kiseli kupus, kefir i jogurt. Preporučuju se i određeni dodaci prehrani uključujući cink i vitamin D.

Faza 2 – Poboljšanje metabolizma

Ova faza je osmišljena za narednih 28 dana nakon isteka prve faze. Do trenutka kada dođete do nje, pretpostavlja se da su crijeva jača, što omogućava malo više fleksibilnosti sa ishranom. Tokom ove faze još uvijek morate izbjegavati štetnu hranu iz prve faze – ali 90 posto vremena. Osim toga, u ishranu se mogu dodati mliječni proizvodi, jaja, žitarice bez glutena i mahunarke. Na kraju, možete početi jesti voće i povrće, kao što su mango, dinje, breskve, kruške i batat.

Treća faza – Održavanje

Ova posljednja faza ishrane smatra se “fazom održavanja”. Nema određenog roka i slijedite je dok ne postignete željenu težinu. Iako hrana za izbjegavanje ostaje ista kao u prvoj fazi, potrebno je da je pratite samo 70 posto vremena. Drugim riječima, možete jesti ono što želite 30 posto vremena – jednako kao jedan obrok dnevno. Ipak, preporučuje se izbjegavati prerađenu hranu i šećer što je više moguće.

Facebook komentari