Kako ispravno prati odjeću u vrijeme pandemije

Znamo da trebamo održavati sigurnu socijalnu distancu, nositi maske i često prati ruke kako bi zaštitili sebe i svoje najmilije za vrijeme pandemije koronavirusa – ali šta je sa našom odjećom?

Iako mnogo toga i dalje ostaje nepoznato o novom virusu, stručnjaci su saglasni da se virusna bolest najčešće prenosi s osobe na osobu dišnim kapljicama, kao na primjer kada zaražena osoba kašlje ili kihne unutar oko šest metara bliskih kontakata.

Nakon povratka kući s posla, prodavaonica ili drugih javnih mjesta, nema potrebe da se presvlačite u potpunosti kako biste se borili protiv širenja virusne bolesti, izjavio je za Fox News bivši glavni medicinski direktor CDC-a ( američkog Centra za zarazane bolesti )  dr. Robert Amler.

“Zdrav razum mi sugerira da se ovo čini ekstremnim. Vaša odjeća neće biti važan izvor izlaganja, osim ako neko bolestan nije imao dosta dodira sa tom odjećom – njuškao je ili nakašljao na nju ili je nosio neko vrijeme dok je bio bolestan. Odjeća uglavnom nije izvor izloženosti ovom virusu”, dodao je on.

Što se tiče postupanja sa rubljem tijekom pandemije, CDC savjetuje da domaćinstva s potvrđenim ili sumnjivim slučajevima COVID-19 slijede ove upute prilikom čišćenja odjeće, posteljine, ručnika i drugih predmeta koji idu u pranje:

• Nosite rukavice kada dodirujete rublje bolesne osobe. Rukavice za jednokratnu upotrebu treba odbaciti nakon svake upotrebe, dok rukavice za višekratnu upotrebu ne treba koristiti za svrhe izvan dezinfekcijskih i čišćenja površina COVID-19.

• Ne istresajte prljav veš. To smanjuje mogućnost širenja virusa kroz zrak.

• Možete oprati rublje bolesne osobe s drugim predmetima. Pratite upute proizvođača prilikom pranja rublja i koristite “najtopliju odgovarajuću postavku vode” za predmete ako je to moguće, navodi CDC. Zatim potpuno osušite predmete.

• Čuvajte ruke čistim. Operite ruke odmah nakon skidanja rukavica. Ako pri rukovanju prljavim vešom ne koristite rukavice, nakon toga pravilno operite ruke.

Facebook komentari