Kako izbjeći depresiju?

Depresija zna biti ozbiljna i razarajuća za um čovjeka, kvalitetu života i sreću osoba koje s njom žive. Uobičajeno je stanje , i u nekim slučajevima, moguće je izbjeći depresiju, čak iako ste imali već jednu epizodu. Postoje mnoge životne promjene i kontrolisanje stresa koje možete koristiti radi prevencije. Određeni okidači mogu uzrokovati epizode depresije. Iako su ti okidači različiti za svaku osobu pojedinačno, izdvojit ćemo najbolje tehnike s kojima možete izbjeći depresiju.

Redovno vježbanje

Fizička aktivnost je jedna od najboljih stvari koju možete uraditi za vaše mentalno zdravlje. Vježbanje pomaže u liječenju i prevenciji depresije kod nekoliko ključnih načina :

– Povećava temperaturu tijela, koja može imati smirujući efekat na centralni nervni sistem

– Ispušta hemikalije kao što je endorfin koji poboljšavaju raspoloženje

– Smanjuje hemikalije imuniteta koji pogoršavaju depresiju.

Sve vrste fizičkog vježbanja mogu pomoći u liječenju i prevenciji depresije, te je najbolje vježbati svakodnevno.

Smanjite vrijeme provedeno na društvenim mrežama

Istraživanja su pokazala da preveliko korištenje društvenih mreža može uzrokovati ili pridonijeti depresiji i niskom samopouzdanju. Društvene mreže znaju preći u ovisnost, i nužno je ostajanje u bliskom kontaktu sa porodicom, prijateljima i kolegama. Način na koji planiramo događaje i dijelimo velike vijesti je veoma bitan.

Graditi jake veze

Imati jak sistem podrške i aktivan društveni život je veoma važno za mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da čak i adekvatna socijalna podrška može zaštiti osobu protiv depresije. Pobrinite se da ste svakodnevno povezani sa porodicom i prijateljima, čak iako ste zauzeti s poslom. Nemojte izbjegavati društvene događaje i hobije jer oni mogu pomoći u gradnji novih veza i poznanstava.

Ograničite dnevne izbore

Da li ste ikad ušli u luna park i bili preplavljeni osjećajem šta želite da isprobate prvo? Previše odluka i izbora može uzrokovati stres koji vodi ka depresiji. Kada se suočavamo sa previše izbora, osobe koje ciljaju na najbolji mogući izbor, više naginju ka depresiji. Pokušajte da budete odlučniji brže i smanjite odluke koje morate napraviti tokom sedmice.

Smanjiti stres

Hronični stres je jedan od uzroka koje najviše možemo izbjeći. Da bi kontrolisali stres, trebate :

– Izbjegavati preveliku predanost stvarima

– Vježbajte meditaciju

– Naučite kako pustiti neke stvari koje ne možete kontrolisati.

Dovoljno sna

Spavanje je nužno kako za mentalno, tako i za fizičko zdravlje. Osobe sa insomnijom imaju veći rizik za razvijanje depresije. Da biste imali bolji san pokušajte da ne gledate u ekran telefona ili TV-a dva sata prije spavanja, meditirajte prije spavanja, nađite sebi udoban madrac i izbjegavajte kofein navečer.

Facebook komentari