Kako izbjeći mučninu nakon vježbanja

Vježbanje ima mnogo benefita za fizičko i mentalno zdravlje. Važno je da iskoristimo pozitivne strane, a izbjegnemo negativne posljedice. U idealnom slučaju, trebali bismo se radovati treningu i biti fizički sposobni da odradimo planiranu aktivnost. Mučnina nakon vježbanja je uobičajena negativna nuspojava, ali ju je lako izbjeći.

Počinje ili završava naglo

Trebali bi se zagrijati i ohladiti prije i poslije vježbe, kako bi rastegnuli mišiće i olakšali srčani ritam kako bi se izbjegla povreda. Prebrzo pokretanje ili zaustavljanje može uzrokovati mučninu. Baš kao i naši mišići, organi mogu osjetiti šok od naglog prekidanja fizičke aktivnosti, tako da uvijek počinjite vježbu sporijim tempom.

Jesti i piti prije treninga

Mučnina se može pojaviti tokom vježbanja jer se krv,  koja teče u naš probavni sistem i želudac,  preusmjerava na mišiće sa kojima radimo, te tako usporava probavu i uzrokuje nelagodu. Ako jedete čak i u roku od dva sata od aktivnosti, smanjenje protoka krvi u probavni sistem može dodati osjećaj mučnine ili vrtoglavice uzrokovane dehidracijom, što često dovodi do mučnine. Hrana koja ima visoke količine masti i proteina, poput tosta ili banana, može se probavljati dvostruko duže. Pokušajte jesti oko tri sata prije nego što počnete sa vježbanjem. Previše vode može razrijediti nivoe elektrolita, uzrokujući hiponatremiju, nisku koncentraciju natrija u krvi, što može dovesti do mučnine.

Oblik vježbe

Teži intenzitet vježbi poput trčanja može izazvati mučninu.

Vježbanje na vrućini

Toplina uzrokuje da se znojimo, što može biti odličan način detoksikacije i pomoći nam da se osjećamo kao da smo imali jako težak trening. No, može uzrokovati i intenzivnu dehidraciju i nizak krvni pritisak. Ako radite vježbe na otvorenom, gdje su veće temperature, opremite se sa vodom i nastavite se hidrirati tokom vježbanja.

Naporan trening

Čest uzrok osjećaja da ste bolesni nakon vježbe je preveliki pritisak na tijelo koje nije spremno izdržati toliki intenzitet vježbanja. Bez obzira na to da li tek počinjete ili vježbate šest puta sedmično, radite na svom nivou koji vam je optimalan. To ne znači da se ne bi trebali truditi da dosegnete novi nivo, ali to radite korak po korak. Naprezanje daleko iznad svojih granica može dovesti do svih vrsta problema, uključujući povrede i nateknuća mišića i zglobova.

Facebook komentari