Kako izvući najbolje nutrijente iz voća i povrća

Ako pokušavate da ubacite više voća i povrća u svoju ishranu, pobrinite se da izvučete sve potrebne nutrijente iz te hrane. Priprema i kuhanje pravi veliku razliku u nutritivnom nivou ovih namirnica. Pravilna temperatura i termička obrada može izvuči nutrijente, dok se kod nekih namirnica najbolji nutrijenti dobiju u sirovom obliku.

Sirovi bijeli luk – Ovo je jedna veoma moćna biljka. Bogata je selenijom, antioksidantom koji kontroliše krvni pritisak. Najviše nutrijenata možemo dobiti ako jedemo bijeli luk sirov ili ga dodamo par minuta prije nego što je jelo gotovo.

Svježe voće – Borovnice, grožđe i jabuke su svježe grickalice, upakovane sa raznim vitaminima, vlaknima, te niskokalorične. Najbolje ih je jesti svježe.

Kuhajte mrkvu – Ovo popularno povrće ima prirodne hemikalije koje se zovu karotenoidi. Oni čine mrkvu narandžastom, te pomažu u jačanju vida. Toplina čini karotenoide lakšim za korištenje, stoga kuhanjem na pari, ili grilovanjem svježih mrkvi izvlačimo najviše nutrijenata.

Brokoli i kuhanje na pari – Ako mislite da je sirovi brokoli bezukusan i tvrd, para brzo može omekšati ovo povrće i zadržati sve potrebne nutrijente. Za razliku od pečenja ili ključanja, para zadržava većinu zdravih sastojaka koji se zovu glukosinolati.

Gljive i pretis lonac – Gljive su veoma niskokalorično povrće i nude jedinstven ukus zajedno sa znatnim količinama vlakana i antioksidanata. Mogu se nasjeckati sirove u salatu, ali ako želite bolju teksturu kuhanih gljiva, zagrijte ih ili ih kuhajte na pari u pretis loncu. Ovo podiže količinu antioksidanata kod nekih vrsta gljiva.

Pecite slatki krompir – Bogat vlaknima, vitaminima A i C, kalcijom i magnezijom, slatki krompir pomaže u gradnji jačih i zdravih kostiju. Najbolji način za pripremu je pečenje, bez uklanjanja kože.

Facebook komentari