Kako joga može poboljšati emotivno stanje osobe

U zadnjih nekoliko decenija primjetno se povećava prakticiranje joge u čitavom svijetu. Mnogobrojne studije su pokazale efekte joge na mentalno i psihičko zdravlje, kao i lični razvoj. Joga smanjuje hroničnu bol, pomaže sa koronarnim srčanim bolestima, astmom, dijabetesom… Dobar je način suočavanja sa mentalnim problemima kao što su depresija, anksioznost, opsesivno-kompulzivni poremećaj i šizofrenija.

Svakodnevno vježbanje joge doprinosi zdravlju, poboljšavajući psihološko stanje, zadovoljstvo i samopouzdanje, smanjujući stres i anksioznost.

Efekti vježbanja joge su povezani sa uobičajenim mehanizmima – funkcija vagus nerava koji spajaju mozak i tijelo. Iz ćelija mozga, vagus nervi spajaju mišiće lica, srce, pluća, probavni sistem, bubrege i reproduktivne organe. Ovi nervi su odgovorni za regulisanje parasimpatičkog nervnog sistema koji upravlja dijelovima tijela potrebnim za komunikaciju (larinks, oči, unutrašnje uho, facijalnih mišića).

Parasimpatički nervni sistem reguliše i brižno ponašanje, što poboljšava funkciju vagus nerva koja vodi do opuštenosti i sigurnosti. Ovakve reakcije stimulišu vagus nerve, što utječe na generalno stanje uma i sreće.

Pravilna funkcija vagus nerava poboljšava regulaciju emocija, socijalnu izloženost, ponašanje i smanjenje agresije, depresije i anksioznosti. Sa vježbanjem joge možemo pozitivno doprinijeti boljem osjećaju zadovoljstva i sreće.

Facebook komentari