Kako joga može pomoći pri gubljenju kilograma?

Joga možda nije najintenzivnije vježbanje gdje se gubi mnogo kalorija, ali praksa vam može pomoći da smršate ako vam je to cilj. Joga može povećati broj otkucaja srca, smanjiti kalorije, poboljšati spavanje i smanjiti stres – sve to pomaže u mršavljenju. Međutim, vaga ne bi trebala biti jedini razlog zašto započeti rutinu vježbanja.

Ako niste upoznati s vježbanjem, postoje razne vrste joge – neke su opuštajuće dok su druge prilično intenzivne. Instruktor Olivia Young preporučuje Vinyasu jer je više atletska.

– Naporna je i bazira se na kardio vježbama. Doslovno se stalno krećete – kaže ona. Možda ste čuli i za ovaj oblik joge kao “tok” jer se pokreti rade istovremeno. Sa Vinyasom, postoje razne druge podgrupe, poput “power yoge”.

Kao poređenje, Hatha se bazira na jednoj pozi i uključuje pauze između kretanja. Trebali biste se upoznati s pokretima poput položaja psa, visokog planka i niskog skleka, koji se obično nalazi u nizu – kaže Young.

Istraživanja pokazuju da joga može pomoći vašem tijelu da bolje reaguje na stres, smanjujući broj otkucaja srca i krvni pritisak u stresnim situacijama. Kao dodatak, jedna studija iz 2013.godine otkrila je da su ljudi koji su vježbali jogu imali manje poremećaja spavanja u poređenju s onima koji nisu. I spavanje i stres mogu utjecati na težinu. To je zato što loše spavanje povećava grelin, hormon koji povećava apetit, te briga sve vrijeme povećava kortizol, hormon stresa, koji može dovesti do žudnje za šećerom.

Gubitak težine zavisi od osobe do osobe i raznih uzroka, uključujući početne težine, ukupnog nivoa aktivnosti i ishrane. Za optimalne rezultate, Young preporučuje vježbanje joge četiri puta sedmično sa dodatnim kardio vježbama.

Prirodno je željeti brze rezultate, ali najbolji način za gubljenje težine je polako. Centar za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) preporučuje gubitak ne više od 0.5 kg do 1 kg sedmično.

Facebook komentari