Kako koristiti eterična ulja za ublažavanje stresa?

Eterična ulja se dugo koriste kao oblik aromaterapije – najčešće za ublažavanje stresa. Ulja su ekstrakti biljaka koji se tradicionalno koriste u tretmanu raznih stanja, naprimjer, mogu smiriti živce, izazvati opuštanje, olakšati stres, ali i energizirati ili ponuditi nekoliko drugih koristi u gotovo svakoj situaciji.

Eterična ulja za relaksaciju i oslobađanje od stresa

Udisanje eteričnih ulja omogućava molekulama ekstrakta da uđu u vaše tijelo i distribuiraju se kroz vaš respiratorni sistem. Kada se udahnu, oni takođe utiču na vaš limbički sistem – koji se često naziva „emocionalni mozak“. Limbički sistem je odgovoran za emocionalne reakcije i direktno je povezan sa organima koji se aktiviraju tokom emocionalnog odgovora. Otkucaji srca, krvni pritisak, disanje, pamćenje, nivoi stresa i hormonska ravnoteža pokazuju snažnu povezanost sa funkcijama limbičkog sistema, što objašnjava način na koji mirisi mogu da izazovu ili potisnu određena stanja raspoloženja ili emocija. Nekoliko studija sugerira da aromaterapija eteričnim uljima može smanjiti stres i anksioznost te poboljšati san. 

Kako primijeniti eterična ulja?

Evo nekoliko načina na koje možete koristiti eterična ulja za smanjenje stresa:

Inhalacija – Eterična ulja možete koristiti kod kuće pomoću difuzora ili ih udisati direktno iz bočice. Također, imajte pri ruci nekoliko bočica eteričnih ulja i udišite kad god ste pod stresom.

Topikalno/lokalno na kožu – Stres možete smanjiti i nanošenjem kombinacije eteričnih ulja na kožu. Međutim, prije nego što nanesete bilo koje eterično ulje na kožu, trebali biste ga razrijediti s osnovnim uljem, poput ulja jojobe ili kokosovog ulja, u omjeru 1:1. Također, prije nanošenja eteričnih ulja na cijelu kožu trebali biste napraviti probu na maloj površini kože. Ukoliko dobro reagujete na eterična ulja na svojoj koži, možete dodati nekoliko kapi eteričnih ulja u toplu kupku, sredstvo za pranje tijela ili losion.

Oralno – Možete dodati kap eteričnog ulja u vodu ili čaj kako biste ublažili stres.

Facebook komentari