Kako koristiti ulje čajevca za kožu?

U današnje vrijeme, ulje čajevca je jedno od najpopularnijih eteričnih ulja koje pomaže u liječenju brojnih tegoba i bolesti s kojima se čovjek susreće u svakodnevnom životu. Zahvaljujući antiseptičkom (antivirusnom, antibakterijskom, antimikotičkom) djelovanju, ulje čajevca često popularno zovu „lijekom u bočici“.

Ulje čajevca se pravi od lišća biljke čajevac (Melaleuca alternifolia) koja je najrasprostranjenija u Australiji. Još od davnina, Aboridžini su udisali paru od izmrvljenog lišća kako bi zaliječili prehladu i kašalj.
Iako nema opsežnih istraživanja o njegovom djelovanju, ulje čajevca pomaže u liječenju nekoliko stanja i pruža brojne prednosti za kožu. Na primjer, može pomoći u liječenju određenih stanja kože, uključujući liječenje blagih do umjerenih akni, u tretmanu svrbeža i masne kože. Također, može pomoći kod zacjeljivanja rana.

Iako većina ljudi dobro podnosi ulje čajevca u niskim koncentracijama, njegova upotreba može ponekad izazvati i nuspojave, uključujući iritaciju kože. Ako se razviju znakovi alergijske reakcije, poput osipa ili svrbeža, odmah prekinite s upotrebom. Osobe sa postojećim promjenama na koži, trudnice i dojilje trebale bi prethodno porazgovarati sa svojim ljekarom prije upotrebe ulja čajevca.

Nikada ne uzimajte ulje čajevca oralno (na usta) jer njegovo konzumiranje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Nanosite ga samo na kožu.

Ulje čajevca sastojak je mnogih proizvoda, uključujući masti, tekućine za ispiranje usta, losione i kreme za njegu kože. Dostupno je i kao čisto eterično ulje. Najčešće je dostupno u koncentraciji od 5 posto, ali i u većim koncentracijama.
Nanesite ulje čajevca na kožu nakon što ga razrijedite nekim drugim uljem ili hidratantnom kremom. Razrjeđivanje ulja čajevca smanjuje rizik od iritacije kože. Također, važno je izbjegavati nanošenje ulja u blizini očiju jer takva izloženost može izazvati iritaciju i crvenilo očiju.

Facebook komentari