Kako kvalitetnije disati

Promjene vremena i ekstremni vremenski uslovi mogu utjecati na disanje. Iako se te promjene lakše  mogu primjetiti ako imate respiratorni poremećaj, mogu utjecati na sve osobe. Toplo i vlažno vrijeme može utjecati na disanje. Razlog tome je da disanje u vrućem zraku pogoduje upali disajnih puteva i pogoršava disanje. Vruće i vlažno vrijeme također utječe na ljude sa astmom, budući da udisanje zraka uzrokuje začepljenje disajnih puteva.

Hladni, suhi zrak koji često prati hladno vrijeme također može utjecati na pluća i disanje. Suhi zrak, bez obzira na temperaturu može uzrokovati teško disanje, kašalj i nedostatak daha. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da prebrodite ove situacije.

Prilagodite položaj za spavanje – Položaj spavanja može utjecati na disanje. Možete pokušati spavati na jednoj strani sa glavom uzdignutom jastucima i jastukom između nogu. To pomaže da se kičma uskladi, što zauzvrat pomaže da se disajni putevi otvore i da se spriječi hrkanje. Druga varijanta je spavati na leđima sa savijenim koljenima. Stavite jastuk ispod glave i koljena. Međutim, spavanje na leđima može uzrokovati da jezik blokira disanje. Nije preporučljivo ako imate apneju u snu ili hrčete.

Razmotrite promjene u načinu života – Neka pluća ostanu zdrava tako što ćete pozitivno utjecati na način života. Održavati zdravu ishranu i jesti nutritivnu hranu, uključujući hranu bogatu antioksidantima.

Poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenim prostorima upotrebom zračnih filtera i smanjenjem nadražujućih tvari kao što su umjetni mirisi, plijesan i prašina.

Vježbajte dobro držanje – Vježbanje dobrog položaja pomaže osigurati da se prsa i gornji dio kičme mogu u potpunosti proširiti. Grudni koš i dijafragma također će se moći u potpunosti proširiti i povećati raspon pokreta na prednjoj strani tijela. Ukupno gledajući, vježbajući dobro držanje, moći ćete efektivnije disati, što će vam omogućiti više opuštanja u svakodnevnim i fizičkim aktivnostima.

Rastezanje – Poduzmite korake kako biste ublažili svaku napetost u ramenima, prsima i leđima. Možete koristiti vježbe koje se fokusiraju na fleksibilnost, otpor i istezanje za poboljšanje položaja. To može pomoći da u potpunosti proširite grudni koš u svim smjerovima kada dišete. Također je dobra ideja da se uključite u vježbe koje održavaju aktivnost tijela ( plivanje, veslanje ili bilo koju aktivnost koja nas pokreće).

Facebook komentari