Kako meditacija utječe na san

Za mnoge osobe, poteškoće sa spavanjem  su povezane sa stresom. Razlog tome je stres koji može izazvati anksioznost i napetost, otežavajući san. U nekim slučajevima stres može jednostavno pogoršati postojeće probleme spavanja. Meditacija može pomoći da bolje spavate. Kao tehnika opuštanja, ona može umiriti um i tijelo, dok unaprijeđuje unutarnji mir. Kad radimo ovu praksu prije spavanja, zna ublažiti nesanicu i probleme sa spavanjem sa poboljšanjem mirnoće.

Kad meditiramo, pojavljuje se niz fizičkih promjena. Te promjene pokreću spavanje tako da utječu na određene procese u tijelu. U studiji iz 2015. godine, istraživači su analizirali kako razmišljanje o meditaciji utječe na 49 odraslih osoba sa umjerenim problemima spavanja. Učesnici su nasumično imali 6 sedmica meditacije ili obrazovanja o higijeni spavanja. Na kraju studije grupa za meditaciju doživjela je manje simptoma nesanice i manje dana umora. Prema mišljenju istraživača, meditacija pomaže na više načina.

Problemi spavanja često dolaze iz stresa i brige, ali meditacija poboljšava svoj odgovor kroz opuštanje. Također poboljšava kontrolu nervnog sistema, što smanjuje lako buđenje.

Meditacija također može:

– Povećati melatonin (hormon spavanja)

– Serotonin  

– Smanjiti otkucaje srca i krvni pritisak

– Aktivirati dijelove mozga koji kontrolišu san.

Tijelo doživljava slične promjene u ranim fazama spavanja. Kao rezultat toga, meditacija može potaknuti san započinjanjem tih promjena.

Generalno, meditacija je praksa koja nema posljedica na organizam. Obično se smatra sigurnom za većinu osoba. Međutim, ako imate historiju mentalnih bolesti, meditacija može pogoršati ili izazvati neželjene posljedice. To može uključiti povećanu anksioznost, intenzivne promjene raspoloženja i glavobolju.

Facebook komentari