Kako meditacija pomaže kod kardiovaskularnih bolesti

Evo što nauka kaže o tome kako redovna meditacija pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja.

Snižava krvni pritisak

Ako se ne liječi, visoki krvni pritisak može dovesti do moždanog udara i bolesti srca. Studija iz 2013. pokazala je da redovne vježbe fokusiranja mogu smanjiti sistolički i dijastolički pritisak kroz 2 mjeseca.

Otpušta osjećaj stresa i napetosti

Svakodnevno meditiranje od samo pet minuta, može povratiti osjećaj mira i spokoja. Studija iz 2015. provedena na studentima medicine, ustanovila je da su učesnici osjetili značajno smanjenje stresa i anksioznosti nakon što su vježbali fokusiranje i slične tehnike opuštanja.

Pomaže kod problema sa snom

Sve je više dokaza koji ukazuju na to da se meditacija može uspješno primijeniti kod poremećaja sa spavanjem. Pacijenti ovu metodu dobro prihvaćaju i ima dugoročne pozitivne efekte.

Potiče imunološki sistem

Već nakon perioda od osam sedmica meditacija i fokusiranje pokazuju nesumnjive efekte u mozgu i imuno sistemu, pokazalo je istraživanje univerziteta Wisconsin.

Smanjuje upale

Upale igraju jednu od glavnih uloga kod bolesti srca. Hronične upale prisutne su u svim stadijima ateroskleroze, procesa koji vodi začepljenju žila. Istraživanja pokazuju da meditacijska terapija, zajedno s tjelovježbom i pravilnom prehranom, može smanjiti upalne procese.

Facebook komentari