Kako morska so utječe na organizam

Natrij se smatra dobrim za zdravlje, kada se konzumira u umjerenim količinama, jer je povezan sa boljim visokim krvnim pritiskom i manjim rizikom od srčanih bolesti. Jedini način na koji morska so može biti vrhunske kvalitete jeste da se ne obrađuje previše. Morska so sadrži tragove magnezija, kalija i kalcija.

Probava – Morska so je potrebna kako bi se olakšala probava. Dodavanje morske soli u toplu vodu može pomoći u procesu probave jer sadržaj hlorida u soli pomaže crijevima apsorbirati i primiti hranjive tvari.

Krvni pritisak – Održavanje tjelesne temperature direktno se odnosi na održavanje krvnog pritiska s obzirom da dehidracija povećava krvni pritisak, zato je važno ne prijeći preporučeni nivo unosa natrija.

Zdravlje kože – U nekim slučajevima, zavisno od mineralnog sadržaja morske soli, ona može izazvati iritaciju i upalu kože. Jedna studija pokazala je da je morska sol iz Mrtvog mora bila efikasnija zato što je imala visok sastav magnezija. Za ljude koji pate od ekceme, so se dodaje u vodu za kupanje kako bi se poboljšalo stanje koje karakterizira izrazita i upaljena koža.

Konzumiranje previše hrane sa natrijevim hloridom ima svoje posljedice – veći rizik za bolest bubrega, krvni pritisak, zatajenje srca i osteoporozu. Savjetuje se umjerenost i pridržavanje preporučenog iznosa.

Facebook komentari