Kako mozak pomaže tijelu u borbi protiv bakterija

Nedavne studije pokazale su da mozak kontroliše način na koji tijelo reaguje pri prijetnji od određene bakterijske infekcije. Time povećava proizvodnju zaštitne molekule PCTR1 koja pomaže bijelim krvnim ćelijama da saniraju štetu koju bakterije nanose tijelu.

Naše tijelo je u neprekidnom procesu borbe sa bakterijama. Bakterije uglavnom ne predstavljaju prijetnju s obzirom da smo razvili zaštitni sistem koji drži ove organizme pod kontrolom. U nekim slučajevima, posebno kad je imuni sistem tijela oslabljen, bakterije mogu dospjeti u organizam ili može doći do nenormalnog razmnožavanja bakterija koje su normalni stanovnici našeg tijela, što rezultira razvojem infekcije koja u ekstremnim slučajevima može uzrokovati sepsu, stanje opasno po život. 

Godine 1920. došlo je do otkrića penicilina. Ovim antibiotikom je omogućen novi način liječenja bakterijskih infekcija i zahvaljujući njemu spašeni su mnogi životi. Otkriće penicilina predstavlja revoluciju u medicini. Međutim, u zadnjih nekoliko godina zbog neosnovanog i neracionalnog korištenja antibiotika, često i na svoju ruku bez pregleda ljekara, njihova sposobnost je ograničena te je veći broj bakterija postao otporan na tretmane antibioticima. 

Novija istraživanja su pokazala da prisustvo zaštitne molekule PCTR1  povećava sposobnost  makrofaga (jedne vrste bijelih krvnih ćelija) da ubiju bakterije koje se nalaze u tijelu zaražene osobe. PCTR1 je dio grupe molekula koje su specijalizovane za kontrolu reakcije organizma na upale koja predstavlja mehanizam odbrane od infekcije. Proizvode ih bijele krvne ćelije iz derivata esencijalnih masnih kiselina.Povećana koncentracija ove molekule vraća sposobnost makrofaga da eliminišu bakterije i ublaže simptome upale. 

Facebook komentari