Kako naći balans kao nova mama

Rođenjem bebe cijeli život majke se mijenja i mnoge žene pitaju se hoće li se stvari opet vratiti u “normalnu” svakodnevnicu. Jedan od načina na koji se možete osjećati bolje je činiti sve što je u vašoj moći kako bi pronašli ravnotežu u novom životu.

Kao nova mama, zbog preokupacije brigom o bebi lako je zanemariti brigu o sebi i vlastitim potrebama, koje su također važne. Evo nekoliko korisnih savjeta kako probati postići balans između brige o bebi i brige o sebi.

Više se krećite – Fizički izgled važan je dio onoga ko smo i kako se osjećamo. Jedan od najboljih i najlakših načina da se brinemo za svoje tijelo je da ga držimo u pokretu. To znači biti aktivan,  što nas čini da se osjećamo dobro svaki dan. To bi mogla biti kratka šetnja do prodavnice ili ples.

Vježbajte mozak – Sa tolikom količinom energije koju trošimo zbog potreba djeteta, može biti teško izvući se iz misli o dojenju, pelenama i snu. Međutim, kada to učinite, možete vježbati svoj mozak i tako pomoći sebi osjećati se malo više poput zanimljive i interesantne osobe kakva ste bili prije. Odlučite gledati vijesti, čitati zanimljiv članak u novinama ili omiljenom portalu, slušati novu vrstu muzike i mozak će se početi osjećati slobodnije.

Razgovarajte sa nekim – Novo roditeljstvo može dovesti do socijalnog izoliranja, a biti društven važan je dio čovjeka. Pobrinite se da izađete iz kuće što više možete, pošaljete poruku starim drugaricama ili pozovite porodicu kako biste osigurali što veću društvenu interakciju. Možete potražiti i neke roditeljske grupe na internetu i društvenim mrežama. Ponekad povezivanje sa nekim ko razumije trenutne brige i borbe sa kojim se suočavate, može učiniti te situacije podnošljivijima.

Uzmite malo vremena za sebe – Dok se u potpunosti pradajete majčinstvu, to može biti toliko iscrpljujuće da se osjećate kao da nemate ni minutu za sebe. Pokušajte, stoga, svaki dan izdvajati barem malo vremena za sebe da radite nešto u čemu uživate. To može biti jednostavno kao čitanje knjige ili šetnja.

Da biste pronašli unutrašnju ravnotežu, zapamtite,  potrebno je vrijeme, napor i predanost. Ipak, uz malo truda i odlučnosti uspjet ćete proći kroz svijet majčinstva, brinuti se za svoju bebu ali i za sebe.

Facebook komentari