Napravite kućnu teretanu u samoizolaciji

Jedan od izazova u vremenu učestalog boravka u kućama jeste i kako održati formu. Teretane i fitness centri su među prvim objektima koji su zatvoreni u sklopu mjera za suzbijanje širenja virusa, a najduže su odoljevali u Srbiji, ali su na kraju I tamo zatvoreni. U kućnim uslovima nije lako zadržati formu, ali evo nekoliko savjeta kako iskoristiti stvari koje svi imamo kod kuće i napraviti svoju kućnu teretanu. Ukoliko imate djecu, koja su s vama u ovom periodu kod kuće, svakako ih uključite. To će osim na fizičku spremu, imati i pozitivne učinke na mentalno zdravlje i djece i vas.

Kutije brašna ili šećera kao bučice

Svi smo kupovali brašno i šećer u prvim danima krize, a sada uviđamo da ga i ne jedemo baš u tolikim količinama. Probajte stavite po 1 ili 2 kg brašna ili šećera u jaku plastičnu kesicu. Zavežite čvrsto, tako da se stvari unutra ne prospu. Ubacite u još jednu kesu da možete ljuljati sa rukama. Imate privremene bučice. Radite onoliki broj vježbi koliko vam forma dozvoljava. Uključite djecu u pripremu bučica.

Metla za poboljšavanje pokretljivosti ramena

Nije tačno da su vježbe koje vas izmuče samo dobre za vaš organizam. Pokretljivost je važna. Držite metlu iznad glave, sa rukama istegnutim do tačke gdje pružaju otpor. Ako imate malu oklagiju dajte je svome djetetu neka vas oponaša.

Flaše vode kao bučice

Flašu vode držite u obje ruke dok radite čučnjeve. Ovo je vježba koju je skoro svako od nas probao i u nekim normalnim uslovima, a za kućne karantine je idealna. Kad ustanete, podignite ih u zrak i vraćajte ih do ramena kako se spuštate u poziciju čučnja.

Djeca kao teži tegovi

Ovo je savjet samo za one koji su zaista u dobroj formi i koji nemaju problema sa bolovima u leđima. Roditelji koji žele da naprave svoje vježbe težim mogu dodati više kilaže (svoju djecu). Stavite ih na svoja leđa i radite sklekove.

Ako vam sve ovo postane dosadno u nekom trenutku, onda vježbajte sa Aminom.

Facebook komentari