Kako nastaje atletsko stopalo?

Atletsko stopalo je česta gljivična infekcija i ne morate biti sportista da biste je dobili. Pojačano znojenje i nedovoljna higijena stopala, kao i cjelodnevno nošenje zatvorene obuće mogu dovesti do razvoja ove infekcije. Vrlo je važno obratiti pažnju na pravilno liječenje i adekvatnu prevenciju. Ova bolest može pogoditi muškarce i žene svih godina.

Većina slučajeva je uzrokovana dermatofitnim gljivicama, koje uzrokuju i lišajeve, te svrab. Gljivice se razmnožavaju u zatvorenom, toplom i vlažnom prostoru i hrane keratinom, proteinom pronađenim u kosi, noktima i koži. Rijetko, atletsko stopalo može biti uzrokovano plijesnima. Širi se kroz direktni kontakt sa inficiranom kožom ili ostacima odumrle kože na peškiru, cipelama ili podu. Rizik razvijanja ove bolesti zavisi i od osjetljivosti organizma. Osobe koje imaju slabiji imunitet ili primjerice dijabetes, imaju veće šanse za dobijanje infekcije. Crveni osip koji svrbi i pojavljuje se između prstiju može ukazivati na atletsko stopalo. Može se proširiti na nokte prstiju, tabane i unutrašnjost stopala. Ako ga ne kontrolišete, može inficirati i ruke. Atletsko stopalo može pogoditi jedno ili oba stopala.

Simptomi koje možete primjetiti su crveni osip između prstiju, mali, crveni žuljevi te suhoća i ljuštenje stopala. Moguća je pojava i čireva koji ispuštaju gnoj i imaju loš miris. Ako provodite puno vremena u teretani ili gradskom bazenu, raste vjerovatnoća da ćete “pokupiti” ovu infekciju. Širi se lako sa osobe na osobu kroz kontakt sa kontaminiranim, naročito vlažnim površinama kao što su podovi, cipele i ručnici.

Većina slučajeva atletskog stopala se mogu izliječiti sa adekvatnim sredstvima protiv gljivica i osnovnom higijenom stopala.

– Perite i sušite noge svako jutro i večer, mijenjajte čarape svakodnevno. Stavljajte antigljivični puder na stopala i u cipele, zbog kontrolisanja infekcije.
– Pobrinite se da stopala imaju dovoljno zraka. Ako hodate bosi po kući ili nosite sandale vani, obujte sintetičke čarape koje će ukloniti vlažnost.
– Pamuk i vuna obično zadržavaju vlagu i poboljšavaju rast gljivica. Nosite cipele napravljene od poroznih materijala.
Ako se ne liječi brzo i pravilno, atletsko stopalo zna biti veoma uporna i teška infekcija.

Facebook komentari