Kako nastaju proširene vene?

Proširene vene obično izgledaju kao izbočeni, plavi “konopci” koji prolaze ispod površine kože. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, iako se najčešće nalaze na nogama i stopalu. Vidljive, otečene i ispupčene vene, nekad okružene sitnim kapilarima koji liče na paukovu mrežu, zovemo površinskim proširenim venama. Iako ružno izgledaju i mogu biti bolne, obično su bezopasne. Kada se upale, postanu osjetljive na dodir i mogu otežati cirkulaciju krvi, te izazvati oticanje gležnja, svrab na koži i bolove u preponama.

Osim površinskih vena, noge imaju i unutrašnju vensku mrežu. U dubokim proširenim venama mogu nastati krvni ugrušci. Upala u bedrima i zdjelici može dovesti do plućne embolije. Proširene vene su česta bolest i kod mnogih osoba posljedica su naslijeđa. Žene obolijevaju od proširenih vena dva puta češće od muškaraca.

Da bi mogle prenositi krv bogatu kisikom iz pluća u druge dijelove tijela, arterije imaju debele slojeve mišića ili elastičnog tkiva. Međutim, da bi vratile krv natrag u srce, vene se uglavnom oslanjaju na okolne mišiće i na mrežu jednosmjernih zalistaka. Kada krv prolazi kroz venu, zalisci se naizmjenično otvaraju kako bi omogućili prolazak krvi, te zatvaraju kako bi spriječili vraćanje krvi.

Proširenje vena je posljedica hroničnog povećanja krvnog pritiska koji širi vene. Svaka bolest koja dodatno opterećuje noge ili stomak, može izazvati proširenje vena (varikozitet). Najčešći uzroci povećanja pritiska u venama su trudnoća, gojaznost i dugo stajanje na nogama. Nedovoljno kretanje isto tako može povećati mogućnost razvoja proširenih vena, s obzirom da neaktivni mišići ne pumpaju dobro krv. Sklonost proširenih vena raste što je osoba starija i ima slabije vene.

Simptomi uključuju :

– Izražene tamnoplave krvne vene, posebno na nogama i stopalima
– Bolne, osjetljive ili teške noge – često oticanje zglobova i stopala nakon dužeg stajanja
– Izbočene, čvoraste, plave vene ukazuju na proširenje
– Promijenjena boja kože koja se ljušti
– Bolni i otežali udovi, nekad i naticanje.

Facebook komentari