Kako njegovati suhu i ispucalu kožu ruku?

Kao što znamo, dobra higijena ruku jedan je od najboljih načina za borbu protiv širenja raznih bolesti, ne samo COVID-19, već i obične prehlade i gripe. Stručnjaci preporučuju da se ruke peru tokom najmanje 20 sekundi kako bi se koža temeljito očistila od mikroba. Poznato je da sapun i voda, te neka sredstva za dezinfekciju, uklanjaju sloj prirodne masnoće koja štiti vašu kožu, što može dovesti do suhe kože, pucanja, krvarenja.

Dermatolozi preporučuju ovih pet savjeta za zaštitu vaše kože:

1. Hidrirajte vašu kožu

Važno je da pazite na hidrataciju nakon svakog pranja ruku ili korištenja sredstva za dezinfekciju ruku. Dodajte ovo kao još jedan korak u svoju svakodnevnu rutinu pranja ruku. 

2. Koristite kreme za ruke, nikako losione

Iako lijepo mirišu, losioni su na bazi vode i brže isparavaju, što znači da ne poboljšavaju zaštitnu funkciju kože. Preporuka je koristiti kreme za ruke ili još bolje, masti poput vazelina.

3. Budite spremni, čak i kada ste u pokretu

Dobra njega kože ne bi trebala završiti kada izađete iz vašega doma, zato je dobra ideja nabaviti džepnu kremu za ruke.

4. Obavezno tretirajte pukotine na koži

Pukotine na koži mogu biti neugodne i prilično bolne te uzrokovati krvarenje što niko ne želi. Nanošenje kreme za ruke dva puta dnevno zacijelit će pukotine i spriječiti pogoršanje. Dobru pomoć pruža Lysoderm® – ljekovita krema za zaštitu i sigurno obnavljanje oštećene kože, koja koristi jedinstvenu snagu lizozima, prirodne komponente našeg imunog sistema, s ciljem poticanja, poboljšanja i ubrzavanja procesa sigurnog obnavljanja oštećene kože i zarastanja ranica na koži.

5. Napravite dubinsko podmlađivanje kože

Korištenje krema i masti za ruke nakon pranja ruku izvrstan je način da površinu vaše kože održite glatkom i zdravom. Međutim, najbolji način da kožu dubinski „nahranimo“ i očuvamo zdravom je da nanesemo veliku količinu kreme ili masti i pustimo da odstoji i da je koža upije. Dodatni savjet je da nabavite par pamučnih rukavica koje ćete staviti na ruke nakon nanošenja kreme. Najbolje vrijeme za to je neposredno prije spavanja – nanijeti mast, navući rukavice i otići na noćni odmor. 

Facebook komentari