Kako njegovati suhu kožu

Suha, iritirana  i koža koja svrbi je nešto s čime se svi suočimo u jednom dijelu života. Medicinski termin za abnormalno suhu kožu je xerosis cutis. Nekad se trebate obratiti doktoru u borbi protiv ovog stanja. Međutim, sa odgovarajućim tretmanima i njegom kože, možete naći olakšanje.

Ozbiljnost suhoće kože zavisi od veličine iritacija i suhoće, te koliko se to često dešava. Ako se češete više nego obično, imate veće, suhe dijelove, ili trošite previše proizvoda za hidrataciju, moguće je da imate ozbiljniji oblik suhe kože.

Dr. Susan Massick, dermatolog u medicinskom centru univerziteta Ohio kaže da su simptomi ozbiljno suhe kože sljedeće:

– Suha koža koja je bolna, svrbi i koja se ljušti

– Crvenilo koje se pogoršava i ljušti

– Sive mrlje na osobama koje imaju tamniji ten

– Koža koja ima pukotine

– Problemi sa spavanjem zbog svraba

– Područja infekcije sa neugodnim mirisom, žuljevima i gnojem.

Ako imate suhu kožu koja ne utječe na svakodnevni život i ne pokazuje znakove neke infekcije, pokušajte da promijenite svoje rutine u njezi kože i upotrebe kućnih tretmana za liječenje.

Koristite odgovarajuće gelove i kreme za tuširanje

Kad koristite jake gelove za tuširanje i sapune koji sadrže iritanse ili jake mirise, možete uzrokovati širok spektar problema na koži. Ako želite da koža diše, okrenite se korištenju nježnijih proizvoda za pranje kože koji ne sadrže tvari koje isušuju kožu i začepljuju pore na tijelu.

Uzmite sebi vremena za hidrataciju

Korištenje pravih proizvoda sa pranje kože je jedan dio njege za suhu kožu. Pored toga, trebate koristiti hidrataciju odmah nakon pranja. Kad su u pitanju kreme, Massick predlaže da tražite one koji ne sadrže parfeme, boju i mirise. Dodaje i da su kreme bolje od losiona zato što sadrže više ulja.

Smanjite temperaturu

Ovo je najjednostavnija promjena koju možete napraviti. Kada se tuširate koristite mlaku vodu – ne vruću. Vruća voda može upaliti kožu i poremetiti prirodni pH kože. Pokušajte da ograničite tuširanje i kupanje na ne više od 10 minuta.

Tapkajte, ne trljajte

Perite svoju kožu nježno, kada se kupate i sušite. Izbjegavajte trljanje kože tokom tuširanja i sušenja. Pokušajte da tapkajte po njoj da je ne bi iritirali.

Pokušajte sa hladnim oblogama

Kada se simptomi upale i svrab uzrokuje nelagodnost, pokušajte stavljanje hladnih obloga na pogođeno područje.

Facebook komentari