Kako očistiti svoje arterije?

Začepljene arterije predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem jer nakupljanje masnih naslaga i razvoj aterosklerotskog plaka mogu dovesti do stanja opasnih po život, kao što su bolesti srca, moždani ili srčani udar.

Ove blokade su često rezultat lošeg izbora prehrane, stoga je važno znati kako na prirodan način očistiti svoje arterije zdravom hranom i drugim korisnim životnim navikama. Teži slučajevi mogu zahtijevati lijekove ili čak hirurške zahvate.

Želite znati kako otčepiti arterije?
Vaš ljekar može da vam propiše neke od lijekova za snižavanje holesterola i/ili triglicerida koji će pomoći u usporavanju progresije aterosklerotske bolesti. Pored toga, postoji i veliki broj dobro istraženih namirnica koje mogu dodatno pomoći u „čišćenju“ arterija . Ovo su samo neke od njih:

 1. Kurkuma
  Kurkuma je popularan začin koji se često koristi u indijskoj kuhinji. Primarni polifenol u kurkumi, zvani kurkumin, je odavno poznat po svojim kardioprotektivnim svojstvima. Smatra se da ekstrakt kurkume snižava LDL holesterol i usporava nakupljanje plaka u arterijama.
 2. Bijeli luk
  Bijeli luk se, također, smatra jednom od namirnica koje mogu doprinijeti u „čišćenju“ vaših arterija. Istraživanja su pokazala da bijeli luk može pomoći u prevenciji srčanih bolesti, sniziti krvni pritisak i usporiti aterosklerozu.
 3. Đumbir
  Koristite đumbir! Đumbir pokazuje korisno protivupalno i antioksidativno djelovanje. Đumbir sadrži jedinjenja koja štite srce – naprimjer, šogaoli i gingeroli – koji mogu efikasno spriječiti nakupljanje plaka i „čistiti“ arterije smanjenjem ukupnog holesterola.
 4. Limun
  Uzimanje vode sa limunovim sokom ujutro je zdrava navika koja može poboljšati zdravlje vašeg srca. Poznato je da limun snižava nivo holesterola u krvi i pomaže arterijama sprečavajući oksidativna oštećenja – limun je odličan izvor snažnog antioksidanta – vitamina C. Utvrđeno je da visoke doze vitamina C jačaju arterije, snižavaju ukupni holesterol, povećavaju vrijednosti dobrog holesterola (HDL – lipoproteini visoke gustoće), inhibiraju nakupljanje trombocita i smanjuju upalu.

Facebook komentari