Kako održati bubrege zdravim

Svakodnevno se susrećemo sa raznim načinima kako održati zdravlje organizma, pa tako i bubrega. Bubrezi obavljaju jedne od najvažnijih funkcija u tijelu. Ovo su neki od načina kako ih održati zdravim.

Ne pretjerujte sa lijekovima – Nesteroidni protuupalni lijekovi mogu oštetiti bubrege ako ih koristimo previše često. Trebali biste ih uzimati samo ako Vam doktor prepiše.

Hranite se zdravo – Bubrezi prerađuju sve što jedemo i pijemo, uključujući i loše stvari u organizmu kao što su veće količine soli, šećera i masti. Vremenom, loša ishrana vodi ka povećanom holesterolu, pretilosti, dijabetesu i ostalim stanjima koja su loša za bubrege.

Pripazite sa unosom soli – Ovaj mineral utječe na različite načine. Za neke, podiže nivoe proteina u urinu. Ovo može oštetiti bubrege te povećati šanse za visoki krvni pritisak, kamenac u bubregu.

Pijte dovoljno vode – Voda pomaže da važni nutrijenti dođu do bubrega i pomaknu otpad do mjehura u vidu urina. Ako je ne pijemo dovoljno, filteri unutar bubrega se mogu zaustaviti i dovesti do kamenca u bubregu što vodi ka infekcijama.

Vježbanje – Baš kao i zdrava ishrana, vježbanje pomaže u prevenciji stanja kao što su dijabetes i srčane bolesti koje vode ka oštećenju bubrega. Međutim, pripazite kod intenziteta vježbanja, jer može oslabiti bubrege ako niste navikli svoje tijelo na fizičku aktivnost.

Pripazite sa alkoholom – Ako ste zdravi, dva do tri pića neće napraviti štetu bubrezima. Međutim, kod učestalog pijenja, dolazi do dugoročnih problema. Alkohol najčešće dehidrira, što vodi do toga da bubrezi ne rade dobro gdje dolazi do dobijanja na tjelesnoj masi, problema sa jetrom i visokog krvnog pritiska.

Prestanite sa pušenjem – Pušenje podiže rizik za rak bubrega i šteti krvnim arterijama koje utječu na to da se uspori cirkulacija krvi do bubrega.

Facebook komentari