Kako otčepiti nos kod beba i djece?

Kako biste spriječili isušivanje nosnih šupljina, u dječije nosnice ukapajte kapljice slane vode. Nabavite ovlaživač zraka kako biste time pomogli djetetu pri vlaženju i opuštanju sekreta u nosu. Ovlaživač zraka obavezno čistite i nanovo punite svaki dan.

Kad je riječ o slanoj vodi, postupak koji trebate isprobati je da nakapate djetetu u svaku nosnicu dvije do tri kapi, potom pričekajte minut, a onda položite dijete na stomak i sa zarolanom maramicom odstranjujte polako sekret koji curi iz nosa. Nikako ne koristite štapiće za uši i ne gurajte maramicu djetetu u nos, a pogotovo ne duboko.

Kod začepljenosti nosa praćene otežanim disanjem, za svakodnevnu higijenu sluznice nosa (npr. u zagađenom okruženju) ili za vlaženje sluznice nosa (npr. u klimatiziranim ili nepravilno grijanima prostorima) preporučuje se i slana otopina sa lizozimom (sprej Lynase®), koja je, s obzirom da podržava fiziološko stanje nosne sluznice i nema sistemskih učinaka, prikladna za svu djecu stariju od jedne godine. Primjenjuje se po jednim raspršivanjem u svaku nosnicu, dva do tri puta na dan.

 

Ukoliko je začepljenost teža, koristite nosni aspirator, naročito električni. Aspirator nježno, bezbolno i vrlo efikasno usisava suvišni sekret iz nosa jer radi na principu nastanka podtlaka. Slično djeluje i nosna pumpica za koju nije potrebna struja.

Facebook komentari