Kako poboljšati cirkulaciju

Tijelo sadrži oko 100 kilometara krvnih arterija. Pored srca i ostalih mišića, one su dio cirkulacijskog sistema. Ova mreža prenosi krv do svakog dijela tijela. Kada je cirkulacija slaba, usporava i blokira protok krvi. To znači da ćelije u tijelu ne dobijaju dovoljno kisika i nutrijenata koji su im potrebni.

Kada ekstremiteti ne dobijaju dovoljno krvi, stopala i ruke mogu biti hladne. Ako ste svijetlog tena, noge mogu poplaviti. Slaba cirkulacija može isušiti kožu, učiniti nokte krhkim i povećati ispadanje kose.

Izbacite nikotin – Nikotin je aktivni sastojak u cigaretama. Šteti zidovima arterija i jača krv toliko da ona ne može normalno prolaziti kroz arterije.

Kontrolišite krvni pritisak – Ako je visok krvni pritisak, on može uzrokovati arteriosklerozu, stanje koje jača arterije i može uzrokovati da se ugušite u vlastitoj krvi.

Pijte dovoljno vode – Krv je većim dijelom sastavljena od vode. Stoga trebate dovoljan unos vode da bi ona normalno proticala kroz krv. Ciljajte na minimalno 8 čaša vode dnevno. Trebat ćete da je pijete više ako je vani vruće ili vježbate.

Stajanje za radnim stolom – Višesatno sjednje nije dobro za cirkulaciju leđa. Slabi mišiće noge i usporava protok krvi. Ako na poslu većinu vremena sjedite, razmotrite da stojite dok radite. Trebat će vremena da se naviknete, ali to pomaže kod zalistaka u venama noge, što šalje krv do srca.

Aerobične vježbe – Aerobik ustvari znači „sa kisikom“. Stoga kada trčite, plivate ili radite slične vježbe, unosite više kisika prema mišićima. Ovo tjera bolje pumpanje krvi, što čini srce jačim, i smanjuje krvni pritisak.

Više povrća, manje mesa – Klonite se zasićenih masti i prevelikog unosa soli. To može održati težinu u zdravom obliku, kao i holesterol i krvni pritisak, te arterije čistim.

Četkajte tijelo, ne samo kosu – Pravite duge krugove sa četkom prije tuširanja koji poboljšavaju cirkulaciju. Počnite sa stopalima prema gornjem dijelu tijela. Suho četkanje se također riješava suhe kože.

Facebook komentari