Kako poboljšati cirkulaciju

Tijelo sadrži oko 100 kilometara krvnih arterija. Pored srca i ostalih mišića, one su dio cirkulacijskog sistema, odnosno krvotoka. Ova mreža prenosi krv do svakog dijela tijela. Kada je cirkulacija slaba, usporava se, a u ekstremnim situacijama djelimično ili potpuno blokira protok krvi. To znači da ćelije u tijelu ne dobijaju dovoljno kisika i nutrijenata koji su im potrebni.

Kada ekstremiteti ne dobijaju dovoljno krvi, noge i ruke mogu biti hladne. Slaba cirkulacija može isušiti kožu, učiniti nokte krhkim i uticati na pojačano opadanje kose.

Neki od savjeta kako poboljšati cirkulaciju: 

Izbacite nikotin – Nikotin je aktivni sastojak u cigaretama koji oštećuje zidove arterija.

Kontrolišite krvni pritisak – Visok krvni pritisak može biti jedan od uzroka  arterioskleroze.

Pijte dovoljno vode – Krv je većim dijelom sastavljena od vode. Neophodno je unositi dovoljne količine vode u tijelo kako bi se osigurao normalan protok krvi kroz krvne sudove. Pijte minimalno 8 čaša vode dnevno. Ukoliko je vani vruće ili vježbate, potrebno je povećati unos vode.

Stajanje za radnim stolom – Višesatno sjedenje nije dobro za cirkulaciju leđa. Sjedenje slabi mišiće nogu i usporava protok krvi. Ako na poslu većinu vremena provodite sjedeći, razmotrite mogućnost da stojite dok radite ili da povremeno ustajete i razgibate se. Trebat će vremena da se naviknete, ali to poboljšava cirkulaciju.

Aerobične vježbe – Aerobik doslovno znači „sa kisikom“. Stoga, kada trčite, plivate ili radite slične vježbe, unosite više kisika kojeg koriste i mišići. Dotok kisika poboljšava rad srca, odnosno normalizuje krvni pritisak. 

Više povrća, manje mesa – Klonite se zasićenih masti i prevelikog unosa soli. Izbjegavanje ovih namirnica pomaže u održavanju normalne tjelesne težine, sprečava povećanje holesterola i krvnog pritiska ili utiče na njihovu normalizaciju, što pomaže u održavanju arterija prohodnim . 

Četkajte tijelo, ne samo kosu – Prije tuširanja pravite duge krugove sa četkom koji poboljšavaju cirkulaciju. Počnite od stopala i pravite navedene pokrete idući prema gornjem dijelu tijela.

Facebook komentari