Kako poboljšati držanje tijela dok radite od kuće?

Budući da će kućni uredi još neko vrijeme biti naša stvarnost, treba poboljšati držanje tijela tako što ćemo doslovno pokušati držati glavu što više gore, uspravno, ali više se kretati ili praviti pauze.
Nedavna studija objavljena u istraživačkom časopisu Work pokazala je da su bolovi u vratu bili prisutni mahom kod osoba koje su posao na računaru ili telefonu obavljale sjedeći na sofama ili u krevetu i to zbog znatno veće fleksije (savijanja) vrata spuštanjem brade na prsa.

Istovremeno, na bolove u gornjem dijelu leđa žalile su se osobe koje su radile za niskim radnim stolom, a svi rezultati dobijeni su već nakon deset minuta eksperimenta. Zamislite samo šta se dešava s našim tijelom ako satima radimo u ovim nepravilnim položajima.

Stoga, ukoliko tokom pandemije radite od kuće, evo šta trebate znati kako biste poboljšali položaj tijela.

PODIGNITE RAČUNAR DOVOLJNO VISOKO – ukoliko imate on line sastanke, nemojte podizati ruke već uzmite bežičnu ili priključnu tastaturu i postavite je u položaj povoljan za vaše ruke. Ako je stolica na kojoj sjedite preniska stavite jastuk, a da biste poboljšali potporu za donji dio leđa postavite smotani peškir u podnožje sjedala. Isto važi i za telefon. Podignite ga u visinu očiju, a ako stojite – suprotnom rukom poduprite ruku kojom držite telefon.

NEMOJTE PREDUGO OSTATI U ISTOJ POZICIJI – vrat i leđa jednostavno ne tolerišu istu poziciju predugo. Namjestite tajmer na svakih 30 minuta, ustanite i napravite pauzu, prošetajte, protežite se, tokom najmanje pet minuta.

ISPRAVITE SE – uvijek dajte sve od sebe da sjedite uspravno.

Facebook komentari