Poboljšajte metabolizam vježbanjem

Metabolizam je mnogo više od toga koliko ćemo kalorija potrošiti i koliko ćemo brzo smršati. On podrazumijeva razgradnju i sintezu hranjivih tvari, te svih ostalih procesa u tijelu dok smo budni i spavamo, dok sjedimo, hodamo, ležimo. Metabolizam su procesi rasta stanica, obnove kože, rad probave, pokret očiju, otkucaji srca, cirkulacija. Metabolizam čine svi ti procesti koji omogućavaju funkcionisanje tijela i održavanja na životu.

Neke osobe imaju brži metabolizam od ostalih. Stvari koje utječu na metabolizam i koje ne možemo kontrolisati su spol, starost i geni. Jedna od navika koja može napraviti razliku je fizička aktivnost.

Mišićima je potrebno mnogo energije, što znači da sagorijevaju više kalorija. Vrijeme koje provodite vježbajući uzima koristi čak i kad odmarate. Vježbanje postaje važnije kako starimo. Prirodno gubimo mišićnu masu, što usporava metabolizam.

Morate „izazivati“ svoje mišiće na dva načina :

Poboljšajte vježbanje – Bilo koja vrsta aerobičnog vježbanja, bilo da je trčanje ili zumba sagorijeva kalorije. Napravite ih intenzivnijim te će tijelo sagorijevati više kalorija. Pokušajte sa intervalima. Možete ih raditi sa bilo kojim oblikom kardia.

Osnovna ideja je da mijenjate vježbe većeg i nižeg intenziteta. Naprimjer, radite vježbe skakanja bar 1 minutu, te nakon toga hodajte u mjestu 2 minute. Ponavljajte ovo 15 minuta.

Dižite tegove – Zbog toga što mišići koriste više kalorija od masti, jačanje će ih napraviti u bolju „verziju“ sagorijevanja kalorija, čak i kada odmarate. Dva puta sedmično, radite dvije serije od 12 do 15 ponavljanja svake veće grupe mišića. Činit ćete puno više od poboljšanja metabolizma. Srce, kosti i raspoloženje će imati istu korist.

Facebook komentari