Kako poboljšati metabolizam

Jačanje metabolizma je jedna od najvažnijih stvari kod održavanja zdrave težine, te koliko brzo tijelo sagorjeva kalorije. Neke osobe naslijede brži metabolizam, dok se neke muče sa održavanjem težine. Muškarci su skloniji boljem sagorijevanju kalorija od žena, čak i dok odmaraju. Za većinu osoba, metabolizam se usporava nakon 40. godine. Iako ne možemo kontrolisati godine, spol ili genetiku, postoje određene stvari kojima možemo poboljšati funkciju metabolizma.

Tijelo konstantno sagorijeva kalorije, čak i kada ne radimo ništa. Ovaj „odmarajući“ nivo metabolizma je mnogo veći kod osoba sa mišićima. Svako pola kilograma mišića koristi oko 6 kalorija na dan samo da bi se održao, dok svako pola kilograma masti sagorijeva samo 2 kalorije na dan. Nakon vježbanja, mišići se aktiviraju, što povećava metabolizam.

Aerobične vježbe možda ne grade mišiće, ali mogu da utječu na metabolizam i brzinu kojom se sagorjevaju kalorije. Ključ je da gurate sebe preko postavljene granice. Što su težeg intenziteta vježbe, to je veći nivo metabolizma u odmarajućoj fazi.

Tijelu treba voda da preradi kalorije. Ako ste dehidrirani, metabolizam će usporiti. U studijama je dokazano kako osobe koje piju redovno vodu sagorijevaju više kalorija od osoba koje su svakodnevno dehidrirane.

Česta i ravnomjerno raspoređena jela mogu pomoći kod gubitka kilograma. Kada jedemo veće porcije sa mnogo razmaka između jela, metabolizam usporava između jela. Manja jela ili užina svako 3 do 4 sata održava metabolizam, što pomaže u sagorijevanju više kalorija tokom dana.

Tijelo sagorijeva više kalorija dok probavlja proteine (mnogo više od ugljikohidrata). Kao dio izbalansirane ishrane, zamjenom nekih ugljikohidrata sa proteinima možemo ojačati i ubrzati metabolizam.

Facebook komentari