Kako poboljšati nivo kalcija bez unosa mliječnih proizvoda

Mlijeko je dobar izvor kalcija. Međutim, neke osobe ne podnose mliječne proizvode ili su jednostavno na dijeti koja ih ne uključuje. Postoje i drugi izvori kalcija koje možemo unositi bez mliječnih proizvoda. Kalcij dolazi u mnogim namirnicama koje nisu mlijeko, sir i jogurt. Održavanje nivoa kalcija esencijalno je za naše zdravlje.

– Zdravlje kostiju. Čak 99 posto kalcija u tijelu je smješteno u kostima i zubima. Dok ne dostignete zrelost, tijelo je u konstantom ojačavanju i stvaranju kostiju, što traži svakodnevni unos kalcija.

– Funkcija srca.  Kalcij je neophodan za održavanje funkcije vlakana srčanog mišića koji pumpa krv.

– Transmisija nervnih podražaja. Kalcij je neophodan za prenos signala između nerava što rezultira pokretanjem mišića.

Održavanje svih funkcija u tijelu zahtjeva ishranu bogatu kalcijem. Žene ispod 50 godina i muškarci ispod 70 godina starosti trebaju u prosjeku 1.000 miligrama kalcija dnevno. Ostale odrasle osobe trebaju još više kalcija, da bi zaštitili zdravlje kostiju i spriječili ili usporili razvoj osteoporoze, česte bolesti kostiju koju možete razviti kako starite.

Ako izbjegavate mlijeko, pokušajte unositi kalcij kroz ostale namirnice kao što su:

– Konzervirana sardina. 

– Pojačan unos sojinog, bademovog i rižinog mlijeka.

– Tofu napravljen sa kalcij sulfatom.

– Konzervirani losos sa kostima.

– Mnoge pahuljice dolaze sa zdravom dozom dodanog kalcija.

– Lisnato povrće

– Škampi u konzervi

– Povrće kao što su brokoli, kineski kupus

– Papaja, narandže.

Imajte na umu da su neki pod većim rizikom za nedostatak kalcija. Istraživanja su pokazala da djevojke u adolescenciji, žene i oni sa intolerancijom na laktozu bi trebali držati nivoe kalcija pod kontrolom. Za održavanje zdravlja kostiju i svake ćelije u tijelu potreban je kalcij. 

Facebook komentari