Kako početi sa težinskim treningom

Bit treninga nije samo u mišićima i izgledu. Kosti postaju jače, može pomoći kod balansa i koordinacije, što umanjuje rizik za padove i povrede. Više mišića znači da sagorijevate više kalorija kada odmarate, što može pomoći kod viška kilograma. Ovim koristima ćete možda biti zahvalni kad dođete u starije godine i počnete gubiti mišićnu masu.

Za jednostavan težinski trening nije potrebno toliko opreme. Trbušnjaci, sklekovi i ostale vježbe mogu pomoći u gradnji mišića i činiti lakšim nastavak treninga.  Više različitih vježbi u treningu pomažu u jačanju mišića i kostiju.

Slobodni tegovi su tegovi koji nisu prikačeni na neku mašinu. Ako ipak želite vježbati kod kuće, počnite sa nekoliko manjih tegova. Uvijek možete dodavati težinu ili smanjiti. Budite oprezni ipak. Možete se lakše povrijediti sa slobodnim tegovima od sprava za vježbanje, stoga ih naučite koristiti ispravno.

Kada koristimo sprave za vježbanje, treniramo različite grupe svaki dan. Iako su sigurnije od slobodnih tegova jer nas drže bolje u ispravnoj poziciji, ne omogućavaju prirodni pokret kao slobodni tegovi.

Mišićima treba odmor da bi se razvijali. Jedno od boljih pravila kod vježbanja je da imate trening svake mišićne grupe dva puta sedmično. Zapamtite da tijelu treba bar jedan dan odmora prije slijedećeg težinskog treninga. Veoma je dobra ideja da trenirate sve veće mišićne grupe. Kada je jedna od tih grupa više ili manje razvijena, veće su šanse da ćete se povrijediti.

Bez obzira na godine, počnite postepeno sa treningom, da bi tijelo dobilo šansu da se navikne. Kada ste usavršili tehniku, dodajte težinu postepeno. Za dobre rezultate, trebali biste se osjećati kao da ne možete više da odradite vježbi nakon 12 do 15 ponavljanja te vježbe.

Facebook komentari