Kako početi sa vježbanjem

Možda nećete biti profesionalni atleta, ali i dalje možete postaviti sebi fitness ciljeve, čak iako ste početnik. Prvo razmotrite mogućnosti. Postoje mnoge aktivnosti koje možete pokušati. Najbolji način da dođete do željenog cilja je niz manjih koji vode ka najvećem.

Može vam dosaditi izvođenje iste rutine svaki dan. Nakon što se tijelo navikne na aktivnost (od 6 do 8 sedmica), sagorijevate manje kalorija i gradite manje mišića. Pokušajte sa intervalnim treninzima. Treninzi snage i kardio aktivnosti kao što su plivanje ili biciklizam mogu biti odličan izbor.

Ako niste do sad bili aktivni i imate zdravstvenih problema, prvo porazgovarajte sa svojim doktorom prije prije nego što počnete sa vježbanjem. Da biste izbjegli povrede počnite vježbe polako i postepeno (3 dana sedmično po 10 do 15 minuta). Nakon toga postepeno dodajte vrijeme i intenzitet vježbanja.

Vježbanje sagorijeva dodatne kalorije i povećava metabolizam. Jedite svako nekoliko sati. Dva do tri sata prije vježbanja pojedite grickalicu sa ugljikohidratima (voće ili jogurt) za bolju energiju. Nakon vježbanja nadomjestite izgubljenu energiju sa miksom proteina i ugljikohidrata kao što je frape. Inače, držite do toga da grickalice ne budu kalorične, pokušajte sa jabukom, jogurtom ili orasima.

Osim ako ste imali trening težeg intenziteta, neće vam biti potrebna specijalna sportska pića sa elektrolitima. Voda je najbolji izbor. Unosite dovoljne količine vode svaki dan, čak i kada ne trenirate. Ako ste dehidrirani, veća je vjerovatnoća da ćete imati mišićne grčeve, te povećavate rizik za toplotni udar ili srčani.

Težinski trening je jedan od najboljih načina da dođete do željenog cilja, Jači mišići sagorijevaju više kalorija, pomažu u prevenciji protiv povreda i jačaju kosti. Odmarajte svaku grupu mišića bar dva dana između treninga.

Trebate odgovarajuću odjeću i obuću kada vježbate. Nije sve u izgledu već u udobnosti. Tražite tkaninu koja se ne lijepi za odjeću i ne upija znoj. Bilo da trčite ili imate težinske treninge, veoma je lako da se ozlijedite ako je tehnika pogrešna. Informišite se o ispravnom izvođenju vježbi putem interneta ili stručne osobe.

Facebook komentari