Kako povećati apetit

Gubitak apetita mogu izazvati različiti faktori, uključujući mentalne i fizičke bolesti. Ako gubitak apetita traje više od nekoliko dana, to može uzrokovati gubitak kilograma i neuhranjenost.

Jedite manje obroke češće – Tri veće porcije obroka mogu biti izazovne kada nemate zdrav apetit. Inovativniji način da jedete je podjela tri glavna jela tokom dana u 5 ili 6 manjih porcija. Kako se apetit poboljšava, možete povećati porcije i dodati više sadržaja i kalorija tokom dana.

Jedite hranu bogatu nutrijentima – Osobe sa slabim apetitom su sklonije unosu praznih kalorija kao što su slatkiši, čips ili sladoled. Iako ovaj oblik hrane jeste primamljiv i sadrži visoke količine kalorija, ne sadrži mnogo nutrijenata. Jedite hranu koja ima dovoljno kalorija i pritom daje širok spektar nutrijenata kao što su proteini i zdrave masti.

Dodajte više kalorija jelu – Još jedan od načina na koji možete povećati apetit je veći unos kalorija, kao što je kuhanje hrane sa maslacom, maslinovim uljem ili mlijekom.

Nemojte preskakati doručak – Preskakanje doručka može voditi ka gubitku apetita. Doručak pomaže da povećate efekte termogeneze, čime sagorijevate više kalorije tokom dana. Ovo može povećati apetit.

Manje količine vlakana – Ishrana sa većim količinama vlakana dokazano poboljšava osjećaj sitosti i smanjuje unos kalorija za osobe koje žele da smršaju. Iako se vlakna preporučuju u balansiranoj dijeti, mogu usporiti probavu i učiniti da se osjećamo sitim duže vrijeme.

Koristite začine i bilje – Određeni začini mogu smanjiti nadimanje i poboljšati apetit, te stimulisati proizvodnju žuči koja olakšava probavu masti (korijander, đumbir, cimet i crni biber).

Facebook komentari