Kako povećati unos proteina

Dovoljan unos proteina jako je važan za zdravlje organizma. Zbog toga je preporučeni dnevni unos za proteine 50 grama po danu. Međutim, neki istraživači smatraju da bi mnogi ljudi trebali jesti znatno više od te količine. Visoki unos proteina može pomoći u mršanju, povećati tjelesnu masu i poboljšati zdravlje.

Prvo jedite proteine – Kada jedete obrok, prvo pojedite proteinski izvor, posebno prije nego što dođete do škroba. Protein povećava proizvodnju crijevnog hormona koji nas čini sitim.

Zamijenite pahuljice sa jajima – Mnoga hrana koju jedemo za doručak bogata je proteinima, uključujući tost, peciva i žitarice. Iako zobena kaša sadrži više proteina od većine žitarica, ona još uvijek ima oko 6 grama u jednom obroku. S druge strane, tri velika jaja pružaju 19 grama visokokvalitetnih proteina, zajedno sa drugim važnim hranjivim tvarima.

Dodajte u obrok bademe – Bademi su nevjerojatno zdravi. Bogati su magnezijumom, vlaknima i zdravim mononezasićenim mastima, a ipak niski u probavljivim ugljikohidratima. U 28 grama badema se nalazi 6 grama proteina, što ih čini boljim izvorom od većine orašastih plodova

Odaberite grčki jogurt – Grčki jogurt je višenamjenska, bogata proteinska hrana. 240 grama ima 17 do 20 grama proteina. Riječ je o dvostrukom iznosu tradicionalnog jogurta. Grčki jogurt vrši se uklanjanjem sirutke i drugih tekućina kako bi se napravio bogatiji i kremastiji jogurt.

Jedite ribu u konzervi – Konzervisana riba je fantastičan način za poboljšanje unosa proteina. Može se služiti kao užina ili obrok. Masne ribe poput lososa, haringe i skuše također su odlični izvori omega-3 masnih kiselina koje se mogu boriti protiv upala i poboljšati zdravlje srca.

Facebook komentari