Kako pravilno “izrezati” kalorije iz ishrane

Bez obzira da li pokušavate smršati ili održavati zdravu težinu, postoje neki jednostavni načini za „rezanje“ masti i kalorija, a da se ne odreknete hrane koju volite.

Da bi osoba izgubila pola kilograma sedmično, treba sagoriti 3.500 kalorija u sedmici sa kombinacijom ishrane i vježbe, što znači smanjenje od 500 kalorija na dan.

To je puno pokušati uraditi u jednom obroku, a neki ljudi bi mogli pobjeći nezdravoj praksi kao što je preskakanje obroka.
Kad je riječ o smanjenju kalorija, također pomaže znati gdje tražiti smanjenje. Proteini i ugljikohidrati sadrže otprilike 4 kalorije po gramu, ali masno tkivo ima dvostruko više, oko 9 kalorija po gramu, što znači da rezanje čak i male količine masti iz ishrane može ponuditi znatne uštede kalorija.

Strategija koja može biti efikasna bila bi da preskočimo dresing kod masnih pizza kao što su feferoni ili kobasice, te da se odlučite za običan ili vegetarijanski komad, koji garantuje barem 100 ušteđenih kalorija. Po želji sa gljivama, paradajzom, paprikom, lukom i drugim povrćem kao dodacima. Osjećat ćete se potpunije jer povrće daje vlakna i druge nutritivne koristi.

Druga brza rješenja za rezanje masti uključuju:

– senf umjesto majoneze u sendviču (ušteda od oko 100 kalorija po kašikici)
– preskočite sir (100 kalorija na krišku) i odlučite se za salatu, paradajz, luk u hamburgeru
– koristite limun za ribu i morsku hranu, a ne tartarski umak (150 kalorija na jednu kašikicu)

Kao alternativu možete koristiti :

– nemasno mlijeko umjesto punomasnog mlijeka (60 kalorija po šoljici)
– obični nemasni jogurt umjesto vrhnja (720 kalorija po šoljici)
– vještački zaslađivač umjesto šećera (45 kalorija po kašiki)
– sprej za kuhanje umjesto ulja (oko 120 kalorija po kašiki).

Facebook komentari