Kako pravilno njegovati bebinu kožu

Budući da je bebina koža osjetljivija od kože odraslih, važno je znati kako je njegovati. Pojava suhe kože kod dojenčadi vrlo je česta, ali roditelji bi tome trebali pridavati pažnju prije nego se problem pogorša.

Suhoća kože

Kada se beba rodi, prekrivena je sirastom masom koja ju je štitila od utjecaja amnionske tekućine tokom boravka u maminom trbuhu. U prvih nekoliko dana njena koža još se nije privikla na suhu okolinu i stoga se na njoj formiraju područja suhe kože i crvenila (koža dolazi u dodir sa suhim zrakom unutar ugrijanih prostorija koji je dodatno isušuje). Međutim, ovo su normalne pojave koje se povlače čim se otklone uzroci njihovog nastanka. Ako se to ne dogodi, vaše dijete ima suhu kožu i tome treba posvetiti pažnju, naročito tokom zime.

Kontrola vlage u zraku

Stavite u djetetovu sobu ovlaživač zraka, kako biste lakše kontrolirali postotak vlage u zraku i na taj način pomogli hidrataciju bebine kože. Tokom vrlo hladnih dana, pametnije je bebu toplije obući nego pojačavati grijanje, jer ono “ubija” vlagu iz zraka.

Kozmetička sredstva

Kada kupate bebu, izbjegavajte upotrebu porabu pjenušave kupke i sapuna jer odstranjuju prirodne masnoće s kože. Antibakterijski i mirisni sapuni su nepotrebni i treba ih također izbjegavati. Umjesto toga, u vodu za kupanje dodajte malo ulja. To će pomoći da bebina koža ostane meka i hidratizirana.

Česta kupanja

Neiskusni roditelji svakodnevno kupaju bebu koristeći kozmetička sredstva da bi njihovo dijete bilo čisto i mirišljavo. Međutim, ako beba ima suhu kožu, svakodnevno kupanje će je dodatno isušiti. Zimi kupajte bebu svaki drugi dan i redovno je mažite hidratantnom kremom.

Temperatura vode

Za kupanje koristite toplu, a ne vruću vodu. Bebina koža vrlo je osjetljiva i morate paziti da je vruća voda ne opeče. Nemojte je predugo kupati – 5 minuta je sasvim dovoljno. Duži boravak u vodi dodatno isušuje kožu.

Pravilna njega

Nakon što ste je okupali, osušite joj kožu nježnim dodirima i nanesite hidratantnu kremu, ulje ili mlijeko. To će zadržati vlagu od kupanja. Pripazite na odabir krema ili ulja – preporučuju se oni bez dodatka parfema ili boje.

Pranje odjeće

Bebinu odjeću perite odvojeno od odjeće ostatka porodice. Ne koristite jake deterdžente već onaj s oznakom “sensitive”. Upotreba omekšivača također se ne preporučuje.

Materijali

Dok boravi u zagrijanim prostorijama, beba treba nositi odjeću izrađenu od čistog pamuka. Kada izlazite van, preko pamučne odjeće obucite joj vunenu ili onu od termomaterijala. Međutim, ovi materijali ne bi smjeli direktno dodirivati bebinu kožu jer će kod djece s osjetljivom i suhom kožom izazvati svrbež.

Koristite kvalitetne pelene koje će dobro apsorbirati tekućinu. Nije važno da li su za jednokratnu upotrebu ili perive, već da ih redovno mijenjate i ne dozvolite da se na koži pojavi crvenilo.

Facebook komentari