Kako prenizak unos soli utiče na naš organizam

Čini se da su samo osobe s visokim krvnim pritiskom podložne rizicima povezanim s visokim unosom soli, a tu se misli na više od 6000 miligrama dnevno.

Stalno se upozorava na opasnost od prekomjernog unosa soli na zdravlje, široko je prihvaćeno da previše soli može dovesti do visokog krvnog pritiska, da povećava se rizik od srčanog, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih bolesti.

No, sada je jedno istraživanje pokazalo i da premali unos soli ili natrija može povećati rizik od srčanog i moždanog udara i smrti.

Preporučene doze

Vodeći autor studije Andrew Mente s Medicinskog fakulteta na Univerziteta McMaster u Kanadi i kolege kažu da njihovi rezultati upućuju da samo oni koji imaju visok krvni pritisak (hipertenziju) i pritom unose previše soli potrošnju trebaju smanjiti. Tvrde i i da su preporučene dnevne doze od 2300 miligrama natrija dnevno što odgovara 1 kašičici soli preniske.

Naučnici su analizirali podatke više od 130.000 osoba iz 49 zemalja, pratili su njihov dnevni unos soli i kako se to odražava na rizik od bolesti srca i moždanog udara među ljudima sa i bez povišenog krvnog pritiska.

Stope srčanog udara, moždanog udara i smrti su bile su više kod onih koji su imali nizak unos natrija, bez obzira da li su imali visok pritisak ili ne u usporedbi s onima koji su sol unosili umjereno.

Hipertenzija

Naučnici kažu da su samo osobe s visokim krvnim pritiskom podložne rizicima povezanim s visokim unosom soli, a tu se misli na više od 6000 miligrama dnevno.

Facebook komentari