Kako pušenje utiče na smrtnost: Muškarci žive kraće od žena

Francuska studija objavljena u specijalizovanom časopisu Tobacco Control pokazala je kako je veća stopa pušača među muškarcima dijelom odgovorna za razlike u dugovječnosti između muškaraca i žena u Evropi.

Utvrđeno je da pušenje ima značajan uticaj na životni vijek muškaraca, koji posebno u razvijenim evropskim zemljama, žive kraće od žena. U studiji se navodi kako je pušenje odgovorno za 40 do 60 posto razlike u dugovječnosti. Kao uzrok se spominju i biološki faktori kao i činjenica da se žene više brinu za zdravlje od muškaraca.

Stručni tim koristio je podatke Svjetske zdravstvene organizacije o stopi smrtnosti među polovima bez obzira na uzrok i s obzirom na pušenje i alkoholizam, u 30 evropskih zemalja za 2005. godinu. Većina zemalja u kojima je razlika u životnom vijeku muškaraca i žena velika, nalazi se u istočnoj Evropi.

Znatne razlike su i u Belgiji, Španiji, Francuskoj, Finskoj i Portugalu. Naučnici smatraju da bi radikalne promjene u potrošnji cigareta u nadolazećim desetljećima trebale da utiču na smanjenje razlike u smrtnosti među polovima.

Facebook komentari