Kako razlikovati alergiju od zaraze koronavirusom

Alergije i COVID-19 imaju slične simptome. Ipak, postoji nekoliko razlika koje će vam pomoći da znate muči li vas alergija ili ste se zarazili koronom, piše Mic.

Reynold A. Panettieri Jr., profesor medicine na Medicinskom fakultetu “Rutgers Robert Wood Johnson”, kaže da su najčešći simptomi sezonskih alergija svrbež u očima, curenje iz nosa, natečeni sinusi, kihanje i kašalj. Ako imate astmu, možda ćete osjetiti pogoršanje simptoma astme.

Akutni simptomi traju tri-četiri dana iako blaži simptomi, poput začepljenog nosa, mogu trajati mjesec ili dva. Za razliku od alergija koje su najčešće u jesen i proljeće, virusi su najopasniji zimi, a hoće li isto tako biti i u slučaju korone, tek treba vidjeti. Simptomi COVID-19 uključuju kašalj, kratkoću daha i temperaturu.

– Budući da ulazimo u sezonu gripe, treba napomenuti da i gripa može izgledati poput COVID-19. Kašalj, kratkoća daha i temperatura mogu se pojaviti kod obje bolesti. Važno je shvatiti da se temperatura ne pojavljuje s alergijom. Ako imate temperaturu praćenu kašljem i nedostatkom daha, čak i ako niste sigurni šta uzrokuje vaše simptome, izolirajte se, ostanite hidrirani i obavijestite svog ljekara. Prije odlaska u bolnicu, prethodno ih nazovite, umjesto da samo odete tamo, što može izložiti ljude infekciji – kaže Panettieri.

Facebook komentari